Катар - страната на контрастите
от Kulinar.bg | 21 февруари 2013
Днешната катарска кухня е силно повлияна не само от далечните си корени...

Традиционната храна на Арабския полуостров е резултат от живота на номадските племена, които ядяли храни, които са лесни за приготвяне, като оризът, фурмите или месото от овце или камили, животни, които пътували с тях.

 

Днешната катарска кухня е силно повлияна не само от далечните си корени, но и от менюто на няколко страни, включително Индия, Пакистан, Иран и Ливан. Освен това американските заведения за бързо хранене също се радват на особена популярност.

 

Влияние върху местното меню е оказало и пристигането на арабите от Северна Африка, както и всички мюсюлмански закони, свързани с храненето. Тъй като по-голяма част от населението изповядва исляма, свинското и алкохола не са предпочитани и не се сервират на публични места.

 

В страната се консумират много видове риба и морски дарове. Омарите, раците, скаридите и рибата тон често намират място в ястията, приготвяни в домакинството.

 

Кравето и козето мляко се използва предимно за приготвянето на lavan (кисело мляко или айран) или за labneh (крема сирене).

 

Както в повечето азиатски страни, така и в Катар, оризът е неизменна част от традиционната кухня. Много голяма част от местното население предпочита да не използва прибори за хранене. Вместо това в употреба влиза парче хляб, което се държи в дясната ръка и служи за загребване на храната.

 

 

Тъй като работният ден започва рано, закуската се сервира около 6 ч. Тя е лека и включва маслини, сирене, кисело мляко и кафе. Най-важното хранене за деня е обядът, който обикновено е след 13 ч. Той започва с предястие, последвано от задушено агнешко месо или риба, салати, варени зеленчуци, хляб и плодове. 

 

725

 

Въпреки това във все повече домакинства вечерята е смятана за моментът, в който цялото семейство се събира на едно място. По време на Рамазана, когато мюсюлманите не ядат от зори до здрач, храната се готви и сервира през нощта. Вечерята също е по-лека, като закуската, освен когато няма някакъв специален празник или е месецът на Рамазана.

 

 

Едно от най-популярните ястия в Катар се нарича мачбус. То се приготвя от ориз, месо и/или морски дарове, като накрая се поднася в един общ съд, от който ядат всички.


Централно място в катарската кухня заема кафето. Арабското кафе се прави от леко запечени зърна. Напитката се щ подправя с кардамон, като се сервира в малки чашки.

 

В повечето домакинства винаги има готова кана с кафе или чай, така че ако дойдат посетители, да бъдат почерпени на момента.

 
В страната си има отделно название за подсладеното кафе, към което се добавя шафран, кардамон и захар. То обаче се сервира при специални поводи и то при по-богатите семейства.
Рецепти