Хамкане с домашна халва за здраве
от Kulinar.bg | 22 февруари 2015
Ритуал, който се извършва на Сирни Заговезни

Днес е Сирни Заговезни – голям християнски празник.

 

Отбелязва се 7 седмици преди Великден, като датата се мени, според датата на Възкресение.

 

Цялата седмица е белязана от различни обичаи в чест на празника – връзват се люлки и младите се люлеят за здраве, палят се големи огньове, а след като прегорят, се прескачат, също за здраве. Пеят се песни и се играят кръшни хора.

 

На този ден си взимаме прошка с най-близките, затова и денят се нарича още Прошка.

 

Това е последният ден, в който можем да хапнем животински храни. И затова на трапезата се слагат млечни продукти и яйца.

 

Може би най-интересният обичай, особено за децата, е хамкането. На червен конец се връзва халва, бяла с ядки, пуска се от тавана и се залюлява. След което пада голяма борба, кой ще успее да я хапне, без да си помага с ръце.

 

Халвата може да се замени с варено яйце. Поверието е, че който успее да докосне яйцето със зъби, то ще бъдат бели и здрави.

 

След хамкането конецът се запалва, нарича се на всички присъстващи и така може да се гадае за здраве. Вече нямаме търпение :)

 

Снимка: Wkipedia


 

Опитавали ли сте се да си направите халва у дома? Всъщност никак не е трудно. Тази година ви предлагаме да си я приготвите, ако я приготвите сутринта, до вечерта, когато всъщност се извършва ритуалът, тя ще е готова.

 

Ето я и точната рецепта за домашна халва.

Рецепти