Сирни заговезни
от Kulinar.bg | 13 март 2016
Днес си взимаме прошка от близките

Седем седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни, винаги в неделя - празник, с който се поставя началото на най-продължителния пост през годината. Трапезата на тържествената вечеря има подчертано обреден характер.

 

По традиция се приготвят баница със сирене, варени яйца, бяла халва с орехови ядки.

 

Вечерта на празника при родителите се събират семействата на техните синове, дъщери, внуци, за да заговяват от млечни храни. Веселието и оживлението по време на вечерята нараства, когато дойде ред на обичая Хамкане.

 

На Сирни заговезни (някъде и през цялата Сирна неделя) си вземат прошка.

 

Най-характерен и съществен обичай е запалването на празничните огньове (Сирнишки огньове). Хората, които се играят, са последните от зимния празничен цикъл. По време на Великденските пости хоро не се играе с изключение на Буенец.

 

Със Сирни заговезни са свързани и Кукерските игри.

 

Обредна трапеза: баница със сирене, питка, мляко с ориз, яйца, бяла халва с ядки, риба.

Източник: Календарни празници и обичаи на българите

Рецепти