Мляко с ориз - световният десерт
от Мартина Николова | 21 януари 2014
За който може да се намери рецепта навсякъде по света

Ако трябва да посочите десертът, с който се идентифицира детството ви, вероятно голяма част ще посочат мляко с ориз.

 

Наричаме го още сутляш, а някои поклонници на английски език, вероятно, ще предпочетат да го кажат оризов пудинг. Звучи някакси по-аристократично.

 

Независимо как го назовавате, то в основата си десертът е един и същ – сварен ориз с мляко и захар. Разбира се, както повечето десерти, можете да го овкусите според предпочитанията си, да добавите ванилия, канела, сушени или пресни плодове. Така десертът става още по-хубав и богат.

 

Много страни приготвят мляко с ориз, особено в Азия, където оризът е основна храна. Рецепта за мляко с ориз може да се намери почти на всяка населена територия. Явно, тази конбинация се нрави на човечеството, или поне в по-големия му процент.

 

Съставките на млякото с ориз могат да се различават съществено, дори ако става дума за една държава. Методите на приготвяне също представляват разнообразен спектър.

 

Започваме с видовете ориз: бял, къс ориз, но може и да е продълговат, ориз басмати, жасминов ориз, кафяв ориз, черен ориз и др.

 

Млякото може да бъде краве, кокосово, кондензирано, дори течна сметана.

 

Подправки – индийско орехче, канела, джинджифил на прах и др.

 

Овкусители от рода на ванилена есенция, портокалова или лимонова есенция, смлени шамфъстъци, розова вода и др.

 

Подсладителите също могат да са най-различни – освен познатата бяла захар, мед, кафява захар, подсладено кондензирано мляко, плодове или плодови сиропи.

 

Различните рецепти могат да включват и яйца.

 

Някои религии отделят специално внимание на млякото с ориз. В будистките сутри пише, че последното ястие, преди Буда да получи просветление, било именно млякото с ориз. В литературата от Викторианската епоха, десертът се споменава най-често в контекста на домашната храна, която се сервира в по-бедна обстановка.

 

Но ако му прибавите любима подправка, малко есенция и плодове, то гарантираме ви, че десертът ще придобие много по интересн вид.

 

Ние ви предлагаме да опитате ето тази, малко по-различна, рецепта за пудинг от ориз.

 

 20199

 Оризов пудинг, традиционен коледен десерт в Португалия. Снимка: Wikipеdia

 

20200

 Лапа - мляко с ориз и маково семе, сервирано в Македония. Снимка: Wikipedia

 

20195

 Сутляш (печен оризов пудинг), традиционен за Турция. Снимка: Wikipedia

Рецепти