Сънотворни храни
от Kulinar.bg | 11 декември 2012
За страдащите от безсъние

Уж зимата я свързваме със зимния сън (и съответно – с мързеливото успиване сутрин), но много често инсомнията си казва думата, независимо от температурите навън. Липсата на сън често има неприятен ефект както върху физическото, така и върху емоционалното състояние. И, както често се оказва, на помощ тук идва правилното хранене.

 

Има няколко храни, които, освен подходящи за зимния сезон, са и „сънотворни“.


Пуйката е богата на аминокиселината триптофан, която помага за постигането на спокоен, дълбок сън. Тя стимулира мозъчното производство на серотонин, химическото сигнално вещество на нервната система, както и на мелатонин, неврохормонът, превърнал се в един от най-популярните лекове на безсъние.

 

Можем да гарнираме птичето месо с картофено пюре, защото картофите също имат свойството да стимулират съня. Пюрето, направено с нискомаслено мляко, помага за премахване на веществата, които блокират производството на триптофан.

 

Подходящ десерт са бананите. Соченият за най-калоричен плод е истински убиец на инсомнията, защото също произвежда мелатонин и триптофан. Освен това е богат на магнезий, който пък помага на мускулите да се отпускат и премахва напрежението и стреса.

 

Овесеното брашно е богато на фибри, които карат тялото да се чувства удовлетворено. Малка купа с вкусотии е и добър източник на мелатонин. Ако я комбинираме с прясно мляко, ще си направим свръхдоза натурално сънотворно.

 

Ако не обичате горепосочените храни, или просто ви омръзне да ядете едно и също, то няколко минерални съставки ще свършат същата работа. Между 500 - 800 мг калций дневно, заедно с 400 мг магнезий и 2000 мг инозитол ще помогнат на мечтания здравословен сън. Горепосочените елементи се съдържат в различни храни, предлагат се и като добавки.


Още полезни съвети може да откриете в Jenite.bg.

Рецепти