Скоростно отслабване с горски плодове
от Симона Иванова | 15 май 2015
И малко интересни факти за тях

Лятото съвсем наближава, а с него идват и най-любимите ни пресни горски плодове. 

 

Колкото и да ни се иска да ги хапваме през студените сезони, няма как, тъй като трябва да ги купим замразени, а каквото и да си говорим - вкусът няма нищо общо...

 

Затова нека да им се насладим точно сега, когато са в сезон. 

 

Освен обаче, че са безумно вкусни, горските плодове са изключително полезни. Знаехте ли, че горските плодове са най-големите ускорители на изгарянето на мазнини от организма? 

 

Малки, симпатични и толкова различни едни от други, ягодите, малините, касисът и боровинките са изключително богати на витамин С, калий, желязо и мед. Съдържат в големи количества флаваноиди, които са важни за здравето на кръвоносните съдове.

 

Богати са на фенокиселини, които са полезни за имунната ни система. А освен, че катализират горенето на мазнини, плодовите ензими в тях регулират като цяло храносмилането. 

 

Така че, докато ги има пресни на пазара, хапвайте по една шепичка от тях на ден, за здраве и красота. Изберете си любимия горски плод, а за максимален резултат - комбинирайте ги!

 

Вижте с какво точно е полезен всеки от тях.

 

Малинитеминерална бомба! Съдържат калий, желязо, магнезий, фосфор, които подсилват обмяната на вещества и помагат за горенето на мазнини. 

 

Плодовите киселини и пектинът, които също са в доста голямо съдържание при малините, помагат на черния дроб да се освободи от отровите. 

 

Баластните вещества пък стимулират храносмилането. Тоест, докато си хапваме сладко малинки, те действат на организма ни като природни таблетки за отслабване. 

 

Освен това, както вече сме казвали, малините имат и противоракови свойства

 

И ако си мислите, че са твърде сладки, за да ни помогнат да отслабваме - изненада! Те съдържат само 29 ккал на 100 грама.

 

 Снимка - малини: wikipedia.com


Боровинки - енергийна бомба! Малка шепичка боровинки дават енергия достатъчно за целия ден.

 

Освен това са богати на витамин С, калий, манган и витамин Е. Съдържат и фитоестерогени, които са много важни за женската аудитория. 

 

И колко калории съдържат вкусните боровинки - 43 ккал на 100 грама. Вкусно и нискокалорично!

 

Ягоди - бомба от витамин С. Количеството на витамина е почти колкото в лимона.

 

Ягодите са богати на различни минерали и най-вече калий, който стимулира отводняването на тялото. Съдържат в голямо количество плодови киселини и всякакви витамини.

 

Калории - само 28 ккал на 100 грама!

 

Червен касис - киселинна бомба (в преносен смисъл). Съдържа най-много плодови киселини в сравнение с всички останали горски плодове, а именно те ускоряват отслабването.

 

Червеният касис е богат и на баластни вещества - първи помощници за добра фигура. 

 

Малките червени плодчета прочистват организма от отрови поради високото си съдържание на калций и фосфор. А също съдържа витамин С в огро-о-омни количества. 

 

Черен касис - храносмилателна бомба. Отлично стимулира перисталтиката на червата. 

 

В черната ципа на плодчетата се съдържа  антоциан, който има важно за значение за целия организъм и за поддържане на имунната система. има антиоксидантен ефект и защитава  от свободни радикали тялото ни. 

 

 Снимка - черен касис: wikipedia.com

 

Да, всички плодове си имат своите особени свойства, с които влияят на организма ни. Точно затова не трябва да се лишаваме от никой от тях, ако искаме да постигнем максимални резултати.

 

За да бъдете по-здрави, просто хапвайте по шепичка-две от тях всеки ден.

 

Ако искате да се вталите, ограничете приема на мазнини. Вместо закуска хапвайте кисело мляко с 100 г от любимия ви горски плод. 

 

За следобедна закуска приготвяйте здравословно смути с плодове и нискомаслено прясно мляко.

 

Заменете едно от хапванията през деня с варен ориз (без сол и мазнина), тъй като в комбинация с плодовете имат изключително благоприятен ефект върху тялото ни. 

 

За вечеря - пиле или риба и богата порция салата. И за няколко дни ще усетите ефектът върху тялото си. 

 

Хубавото е, че плодовете ни доставят много енергия за минимум калории, затова и няма да се почувствате изморени и отпаднали. Опитайте!

Рецепти