Почистете ръждата с картофи и сол!
от Kulinar.bg | 25 февруари 2014
Само да уточним - не обикновени, а сладки картофи

Ръждата е често срещан (и много неприятен проблем) у дома. Тя се появява съвсем неочаквано върху съдове и прибори.

 

Вместо обаче да се разделяте с тях, има много лесен, ефективен и, най-важното, евтин начин да се справите с нея.

 

Ще са ви необходими само сладък картоф (батати) и сол.

 

Само че няма да го правите на салата или картофено пюре.

 

Картофът се използва суров.

 

Трябва да го разрежете на две и да поръсите половинките със сол (или сода бикарбонат).

 

Следващата стъпка е да хванете здраво подготвеното сладко картофче и да започнете с търкането на ръждясалата повърхност, докато досадната ръжда постепенно не започне да пада.

 

Когато сте я почистили напълно, просто измийте с вода. И това е всичко!

 

Вероятно се питате защо сладкият картоф е чудесен начин да се преборите с ръждата. Заради съдържащата се в него оксалова киселина – Н2С2О4.

 

Всъщност сладкият картоф е в списъка на храните с най-високо съдържание на оксалати (именно метални соли и оксалова киселина).

 

В чисто хранителен план, с тези продукти трябва да внимават хората с бъбречни проблеми, тъй като оксалатите водят до образуването на оксалатни камъни в бъбреците.

 

В природата оксалати се съдържат още в цвеклото, киселеца, спанака, целината.

 

Имайте предвид, че оксаловата киселина се бори успешно и с петната от кръв.

Рецепти