Не пийте студена вода!
от Симона Иванова | 17 юли 2015
Вижте колко е вредно


Точно сега, в периода на горещините, няма нищо по-хубаво от студената вода. 

 

Още с покачване на живака в термометрите над 23-24 градуса пълним две-три шишета с вода и оставяме в хладилника, за да има студена вода, когато ожаднеем

 

Или пък слагаме по 3-4 кубчета лед в чашата с вода. И вие ли правите така?

 

Ако да, то веднага трябва да спрете! Ще се опитаме да обясним колко е вреден този навик и колко пагубно се отразява на организма ни.

 

Когато се храним, тялото ни изразходва енергия, за да усвоява, смила и храносмила това, което сме приели. Ако енергията е насочена само и единствено в тази посока, този процес ще бъде бърз и ще протича безпроблемно.

 

Какво става обаче когато пием студена вода?

 

Организмът ни изразходва голяма част от енергията, за да регулира температурата и да възстанови температурния баланс в тялото ни.

 

Тази ситуация може да доведе организма ни дори до дехидратация! И докато си мислите колко много вода сте изпили днес, приятно разхлаждаща, всъщност само да сте навредили на организма си. 

 

Защото, когато пиете студена вода, кръвоносните съдове се свиват и това възпрепятства хидратацията на организма. 

 

Ако пиете студена вода, докато се храните, температурата на водата втвърдява мазнините от приетата храна и това пречи на тялото да ги разгради правилно. 

 

Ако пък пиете студена вода след хранене, така образувате слуз в организма, която намалява функцията на имунната система и така създава риск от заболявания. 

 

photl.com


Ако свикнете да пиете топла вода или таква със стайна температура, това ще подобри храносмилането ви, ще засили имунитета и много бързо ще усетите разликата.

 

Ползите от пиенето на топла вода - по-бърза хидратация, подобрява храносмилането, детоксикира организма, пречиства кръвта. 

 

Ако ви е неестествено да си топлите водата преди да я пиете, то поне не я вадете директно от хладилника, а предпочитайте такава със стайна температура. 



Рецепти