Не изхвърляйте семките от диня
от Kulinar.bg | 15 юни 2015
След като видите за какво са полезни

Обикновено, хапвайки най-летния плод – сочната диня, ние отстраняваме нейните семки.

 

Да, не се притеснявайте, повечето хора го правим. Но, знаете ли, че всъщност не е добре да го правим. Тъй като в тях са "скрити” много полезни вещества, които имат редица ползи за здравето ни.

 

В семките на динята има фибри, а те са много важни за добрата работа на червата, имат полезно действие за борбата с паразити в организма, а могат и да помогнат на лечението на жълтеница.

 

В състава си семките на плода имат едно вещество – цитрулин – имащо антиоксидантно действие, което може да спре разширяването на кръвоносните съдове и може да помогне при еректилна дисфункция при господата.

 

И ако вариантът да ядете парчетата диня заедно със семките не ви допада напълно, то можете да направите следното нещо, за да улесните консумацията им:

 

Почистете нарязаната диня от семето и го сложете в съд с вода на котлона. Сварете семките и си смелете добре. (Ако предпочитате, можете и да ги изпечете в плитка тава). Така консумацията им се улеснява драстично.

 

Ако си приготвите чай с пресни семена на диня, той ще помогне при проблеми с бъбреците, включително камъни и пясък.

 

А ето и една примерна рецепта, която можете да използвате: 

 

30-тина семки сварете в много (около 2 л) вода за около 12-15 минути. След това ги смелете добре в блендер. Това количество се взима по малко и стига за 2 дни. Следващият ден трябва да се направи почивка.

 

Тази процедура се повтаря 17 дни, но на всеки 3-ти ден се прави пауза задължително.

 

През лятото можете да си сушите динени семки, за да можете да си ги съхраните за през зимата. 

Рецепти