Направи си сам: Галета
от Милена Димитрова | 27 януари 2014
И си спести излишното количество натрий

Когато човек има достатъчно време и търпение да прави малки проучвания по отношение на храненето, той със сигурност ще стигне до извода, че сам може да произвежда част от храната си.

 

Какво означава това ли?

 

Че съществуват редица често използвани хранителни продукти, за които харчим пари, а можем да си приготвим сами. И да си спестим някой друг лев.

 

Спестяването на кеш обаче е само едната страна на нещата – така си спестяваме и доста съмнителни съставки, които никога не бихме прибавили в домашни условия.

 

В този списък, а именно направи си сам, влиза и галетата. Някъде из Мрежата прочетох мнение на потребител, който с право възклицава, че никога повече не би похарчил и стотинка за пакетче стар хляб, претъпкано с натрий. Мъдро решение, наистина!

 

Философията по приготвянето на домашна галета всъщност не е никаква философия. А съвсем проста работа. Така или иначе всеки купува хляб. Вместо да се изхвърля стария, може да се превърне в първи помощник в приготвянето на всички вкусотии, които изискват овалване в галета. И те не са никак малко.

 

Необходими продукти:

 

1 стар хляб

 

любими подправки (по избор) – мащерка, риган, босилек, магданоз, розмарин, градински чай и др.

 

Начин на приготвяне:

 

Преди да започнете с галетата, трябва да сте сигурни, че хлябът е достатъчно сух. (За тази цел, можете да го оставите да си поседи, в чиния или в отворен найлонов плик, в хладилника за около седмица.)

 

Нарежете го на малки кубчета или го накъсайте с ръце. Ако кората му е прекалено твърда, издълбайте я максимално и я изхвърлете.

 

Разпределете хляба върху тава за печене, на един слой, и печете 10 минути на 180 С. Разбъркайте на няколко пъти.

 

Ако не се е изпекъл достатъчно, печете още няколко минути, като внимавате да не изгори.

 

Извадете и оставете да се охлади. Прехвърлете в кухненски робот и пасирайте.

 

Трохите смесете с подправките, ако използвате такива.

 

Съхранявайте в съд с плътно затваряне на студено.

Рецепти