Най-добрите комбинации между плодове
от Kulinar.bg | 12 август 2013
Киселинните плодове се съчетават най-добре с възкиселите

Знаехте ли, че някои комбинации между плодове са по-трудни за храносмилане от други?

 

Това се дължи на киселинността и концентрацията на захар в различните видове плодове.

 

Киселинните плодове се съчетават най-добре с възкиселите. Възкиселите плодове пък си пасват със сладките.

 

Имайте предвид обаче, че киселинните никак не вървят със сладките.

 

Пъпешите и останалите представители на семейство Тиквови, тъй като са с високо съдържание на вода, се храносмилат най-бързо от организма.

 

Ето защо любимите през лятото дини и пъпеши са най-полезни сами по себе си.

 

Към киселинните плодове се отнасят клементини, боровинки, грейпфрут, киви, лимон, лайм, портокали, ананаси, нар, ягоди, мандарини.

 

Възкиселите плодове са ябълки, кайсии, ягоди, череши, грозде, нектарини, праскови, круши, сливи.

 

В категорията на сладките плодове се включват банани, фурми, сушени плодове, пресни смокини, грозде (мускат), манго, папая.

 

Интересно е, че когато към плодове, които не са подходящи за комбиниране, се прибави мляко, в крайна сметка се получава много вкусна смес. Идеалният пример в случая е смути от банан и ягода.

 

Веднага ви припомняме няколко чудесни рецепти за смути и шейк:

 

Чери Бери смути

 

Къпиново смути

 

Смути "Мангова Пина Колада"

 

Млечен шейк с ягодов сок

 

Рецепти