Колко точно е "щипка сол"?
от Kulinar.bg | 17 юни 2014
Да разцепим кулинарния термин

В много рецепти използваното количество сол е точно "щипка" - ни повече, ни по-малко. Но колко точно е "щипка сол"?

 

Ако искаме да бъдем научно точни, една щипка обикновено се равнява на 1/16 ч.л. Ако четете рецепти на английски език, вероятно сте срещали и мерната единица "dash” - тя пък се равнява на 1/8 ч.л. Разбира се – в Мрежата можете да срещнете всякакви интерпретации.

 

Достатъчно ли ви е това обяснение? Едва ли...

 

Основният проблем с измерването на тази 1/16 е, че всичко е доста относително. А и никой не разполага с мерителна лъжичка, която с точност да измерва въпросната "щипка сол" (или захар, черен пипер и др.).


Ако разполагате с мерителна лъжичка, вероятно сте забелязали, че тя е разграфена. Ако е с 8 отделения (т.е. 1/8), просто я напълнете до половина, за да получите желаната щипка.

 

В общия кулинарен смисъл, щипка сол, захар, пипер е количеството, което можете да "захванете" с палеца и показалеца си. Това количество обаче е различно за всеки, като могат да се достигнат доста "солени" крайности.


А и не всеки човек е "скромен" - има кулинари, които включват и средния пръст, дори и безименния. И ето че малката щипка придоби съвсем различни измерения.

 

Ако не сте сигурни как точно трябва да изглежда тази интересна мерна единица, можете да направите следния малък експеримент.


Върху тъмна повърхност (например чиния), сложете ¼ ч.л. сол.


Разделете я на 2, след това и половините на 2. Крайният резултат може и да не е съвсем точно, но пък е доста показателен, имайки предвид горепосочените фактори.

 

Казано съвсем накратко – ако не желаете да използвате чаена лъжичка, за да измервате "щипката", количеството, което захващате с палеца и показалеца е съвсем достатъчно.

 

Е, нищо научно и изненадващо, нали?

Рецепти