Кое авокадо да изберем?
от Kulinar.bg | 20 февруари 2014
Различните етапи в узряването на авокадото

Авокадото многократно се е доказало като верен приятел на здравословното хранене и като чудесен участник в приготвянето на бързи рецепти.

 

То е сравнително откриваемо, продава се както на пазарите, така и в големите магазини.

 

Можете да си го хапвате и ей така, без да е претърпяло някакво кулинарно превъплъщение. То успешно изиграва ролята на плод, зеленчук и ядка. Едновременно!

 

Кога обаче плодът с най-подходящ за консумация?

 

Авокадото "претърпява" няколко степени на узряване, като най-лесно можете да се ориентирате по цвета и твърдостта му.

 

Светлозеленото, твърдо авокадо не е готово за консумация. Трябва да изчакате минимум 5 дни, преди да се възползвате от него.

 

Когато е с една идея потъмняло и малко по-меко, то все още не е достигнало оптималната си консистенция. Изчакайте го още 3 дни.

 

Когато е на границата, авокадото е почти готово. Необходимо му е само едно денонощие!

 

В предузрелия си етап, то вече е подходящо за хапване. Но така или иначе сте чакали, най-добре проявете още малко търпение, за да се насладите максимално.

 

Тъмнозеленото авокадо е съвсем, ама съвсем готово за хапване. За разлика от много други плодове и зеленчуци, не се притеснявайте да си го купите в този му вид. Директно ще можете да го изядете.

 

А сега да визуализираме инструкциите с една полезна картинка:

 

 21458

 

 

Рецепти