Френска багета в домашни условия
от Kulinar.bg | 07 април 2014
Апетитен хляб със златиста коричка

Обичате багети, нали? Хлябът с издължено и тънко тяло е любим не само на франзуците.

 

Самата дума не се отнасяла за хляб чак до 20-те години на миналия век. Въпреки това, много е вероятно това хлебче да е съществувало като разновидност много преди 20 век. Питали ли сте какво означава "багета"? Жезъл!

 

Думата на френски може да се срещне в следните словосъчетания: baguette magique (магическа пръчка), baguettes chinoises (китайски клечки за хранене), baguette de direction (диригентска палка).

 

Разбира се, на вкус хлябът няма нищо общо с гореописаните предмети, та дори и на вид. Стандартната багета е с диаметър 5-6 см и с дължина около 65 см, като може да достигне и цял метър. Най-важна обаче е хрупкавата коричка – ако няма такава, значи не е багета!

 

Сега ви предлагаме да се пробвате у дома, с помощта на незаменимата машина за хляб. А когато отидете до Франция, задължително отделете сума, за да се нагостите в някоя майсторска пекарна поне веднъж.

 

Необходими продукти:

 

1 ч.ч. + 1 с.л. вода

 

2 ½ ч.ч. брашно

 

1 с.л. захар

 

1 с.л. сол

 

1 ½ с.л. мая суха

 

1 жълтък

 

Начин на приготвяне:


Източник: Wikipedia

 

Смесете водата, брашното, захарта, солта и маята в съда от машината за хляб. Спазвайте реда, който е подходящ за спецификите на вашата. Изберете програма за омесване и натиснете бутона за старт.

 

Когато замесването е приключило, поставете тестото в намазнена купа, като го оваляте от всички страни. Покрийте и оставете да втаса за половин час, до удвояване на обема. Тестото е готово, когато при леко натискане остане отпечатък.

 

Ударете го няколко пъти в плота или масата.

 

Върху леко набрашнена повърхност го разточете на кора с размери 30 на 40 см. Срежете го през средата, за да се образуват два по-малки правоъгълника. Навийте и двете кори, като започнете от по-тясната страна. Изострете краищата с движения напред-назад.

 

Поставете хлебчетата върху намазнена готварска хартия, на разстояние едно от друго. Направете диагонални прорези отгоре им.

 

Покрийте и оставете да втаса на топло поне 20 минути.

 

Загрейте фурната на 190 С. Смесете жълтъка с водата и намажете багетите. Печете ги 20-25 минути, или докато хванат гореспоменатата златиста коричка.

 

Припомнете си още рецепти от поредицата Направи си сам.

Рецепти