Вълшебни уреди: Тенджерата под налягане
от Kulinar.bg | 17 декември 2012
Няколко причини да се сдобиете с такава

Готвенето с тенджера под налягане е бързо, рентабилно и здравословно. Освен това, в такава тенджера може да приготвяте един изключително широк диапазон от основни ястия и гарнитури. Ако все още не сте се снабдили с такава, следните причини със сигурност ще ви накарат да я включите в разпределянето на кухненския бюджет.

 

Най-очевидната причина е, че тенджерата под налягане спестява много минути. Приготвянето на естествени храни често отнема много време. С този уред упоритият кафяв ориз може да бъде готов за по-малко от четвърт час.

 

Готвенето под налягане спестява и пари. Причината отново се крие в бързината – по-малко време за готвене се равнява на по-малки сметки за електричество или газ.

 

Не си мислете, че този метод отнема от вкуса на храната, точно обратното. Тъй като много малко пара напуска тенджерата по време на приготвянето на ястието, то запазва своя аромат. Месото например остава много сочно, ароматно и крехко.

 


Здравословно е, по същите причини. Поради „затворената среда“ на готвене, не се губят полезните свойства на продуктите.

 

Въпреки страховете, които може да имате от тенджерата под налягане, тя си е изцяло безопасна. Разбира се, трябва време, за да свикнете с нея, и подробно запознаване с инструкциите за употреба. Все пак имайте предвид, че новите модели са максимално обезопасени.

 

Не знаем дали ви е хрумвало, но тази тенджера може да се използва и на открито, например по време къмпинг, когато сте си накладили истински огън.

 

От кога съществува ли? От 1679 година, когато френският физик Дени Папен, известен със своите изследвания на парата, измисля т.нар. „digesteur“, или “уред за извличане разтворимите части на някои тела“. Целта му: да съкрати процеса на приготвяне на храна.

 

През 1681 той дори представя своето творение пред Британското кралско научно дружество, но третирали изобретението като научно откритие, не като кулинарно.

 

През 1864 година започва производството на тенджери под налягане, в Щутгарт, а през 1919 година в Испания изобретението е патентовано от Хосе А. Мартинес.

 

И за финал – издържат на дългогодишна употреба (при добра поддръжка) и в тях може да готвите дори за домашните си любимци.


Тук ще откриете няколко изгодни оферти.

Рецепти