Блини - традиционните руски палачинки
от Симона Иванова | 29 май 2015
Приготвят се вече повече от 1000 години

Блини са традиционни руски палачинки, най-често приготвени с набухвател.

 

Сведения за блини датират още от векове назад. Наскоро Русия чества 1000 години от съществуването на блините. 

 

Първоначално са приготвяни от овесено брашно, но днес се приготвят от всякакъв вид - пшенично, от ръж, елда или ечемик. 

 

Блини от елда всъщност освен руско са и украинско ястие, където се наричат гречаники.

 

В езически времена блините се приготвяли на празника Масленица. Празникът и тогава, и сега се празнува през последната седмица преди Великия пост. 

 

Празникът е по случай настъпването на пролетта и продължава цяла седмица. През този период хората не ядат нищо освен блини. 

 

Блините са кръгли и златисти, с което наподобяват слънцето. Затова се считат и за символи на слънцето и се ядат точно на Масленица, когато се чества празника на слънцето.

 

Според вярванията, ако жената приготвя вкусни палачинки, пролетта и лятото ще донесат много реколта, здраве и успех. 

 

Руските палачинки съпътстват човека от началото на живота му до края. Според традиционните руски обичаи след като една жена роди, трябва да се даде палачинка, която да носи късмет на новороденото.

 

На погребения също задължително има блини.

 

Процесът на приготвяне на блините е дълъг и мистериозен. Първо, жената трябва да направи меко, втасало тесто от топла вода, мая и брашно. 

 

Мястото, където се приготвя тестото, също е от значение. Според традициите трябва да е на брега на някое езеро или в края на гора. Първите палачинки са оставяни на первазите за бедните.

 

Типичните руски палачинки, наричат ги блинички, са задължително пълнени и след това запържени отново. Вижте една рецепта за блинички пълнени с хайвер, което е типичен руски специалитет.

 

Блините се пекат на на специални уреди, които са чугунени и без дръжка. На тях палачинките няма как да изгорят.

 

Днес блините вече са изключително популярни и едно от най-любимите ястия. Често се споменават в книгите - Чехов, Пушкин и Гогол са посветили много страници и цели разкази на тях.

 

Вече са популярни и в Сащ, пренесени там от имигранти от Източна Европа, които ги използват в еврейската кухня. 

 

Блините са част и от типични религиозни обреди в Юдаизма. Там се сервират без плънка. Надникнете рецептата за типичните блини с масло

 

Иначе са възможни всякакви вариации. Най-често се пълнят със сирене и се пържат в масло. 

31378

 Снимка - wikipedia.com

 

Пълнежите могат да бъдат от шоколад, гъби, месо, ориз, картофено пюре, риба и т.н.

 

Ето една интересна идея за блини със сметана и сладко.

Рецепти