Битката на деликатесите: Хамон vs Палета
от Кирил Русев | 31 януари 2013
Хамонът има плътен и балансиран вкус с нюанси на печени ядки и плодове

Дори и да не сте ходили в Испания, сте чували за хамон. Още в началото ще се прекъсна и ще кажа, че ако случайно сте ходили в Испания и не сте яли хамон, то вие сте престъпници. Сега спокойно мога да продължа нататък.

 

Знаете, че хамонът е вид сухо-сушена шунка. Прилича на еленския бут, с който България се гордее, но само малко. Това, което може би не знаете е, че той си има нещо като по-малка сестра, която се нарича палета. Целта на настоящите полезни редове е накратко да ви запознае с разликите между двете меса.

 

И хамонът, и палетата в най-добрия случай се правят от иберийска свиня. Това ще рече, че има и случаи, в които се правят и от други прасета. Независимо от породата на прасето обаче, хамонът представлява бившият му заден крак, а палетата – бившият му преден. Но това не е всичко. Докато периодът на зреене на хамон трае между 6 месеца и 3 години, палета зрее за около два пъти по-малко време. Донякъде това е и причината тя да е близо два пъти по-евтина.

 

Естествено, големината също е различна. Теглото на задния бут варира от 6 до 12 кг (средно 7,5 кг), а на предния – от 4 до 6 (средно 5,5 кг). В първия случай става дума за около 5 кг чисто месо, докато във втория – само за 2,5 кг. Това ще рече, че отпадъкът под формата на кожа, кости и излишни мазнини при двата вида е почти еднакъв – около 2,5 кг.

 

Но най-същественото от всичко е вкусът. Хамонът може да се похвали с плътен и балансиран вкус, в който опитното небце разпознава нюанси на печени ядки и плодове. В това отношение палета е в доста по-неизгодна позиция – определението за нейния аромат варира от остър и натрапчив до неприятен. Освен това месото й е по-твърдо, което ще рече, че се реже доста по-трудно. А който е рязал хамон знае, че и там работата с ножа не е детска песничка.

 

Искате да сте в крачка с тенденциите на здравословния живот? Посещавайте Fitwell.bg!

Рецепти