Алтернативни приложения на оцета
от Kulinar.bg | 07 януари 2013
Оцетът обича не само салатите, дайте му свобода на действие

Ще се изненадате колко много от продуктите, които използваме при приготвянето на храната вкъщи, успешно намират и други приложения.



Колегите ни от сайта FitWell.bg наскоро ни осведомиха как в домашни условия да си направим дезодорант на базата на сода бикарбонат, а ние днес ще ви обърнем внимание върху оцета.



Освен добавка към салатите и помощник при затварянето на туршии, оцетът е и чудесно почистващо и освежаващо средство. Вместо да се чудите кое шише от щанда с химически препарати в магазина да изберете, за да почистите прозорците си, по-добре си идете вкъщи, отворете кухенския шкаф и използвайте доста по-малко количество оцет.



Направете си смес от вода и оцет, като в един литър вода изсипете около 250 милилитра оцет. С гъба почиствате замърсените повърхности (като това може да са не само прозорци, но и врати, брави, ключовете на лампите, кухненсият плот, печката...). Избърсвате с домакинска хартия или вестник.



Ще харесате още повече това почистващо средство, ако към течността добавите и няколко капки ароматно масло по ваш вкус.



С оцет можете да запазите и яркостта на цвета на дрехите си. Първото пране на цветни тъкани е добре да става на ръка и към водата да се добави малко оцет. Така боята ще остане там където й е мястото – върху дрехата, а няма да се разпростре по останалите ви дрехи в пералнята. Освен това цветът ще е ярък за по-дълго време.


Като говорим за пране, ще споменем и че оцетът вдъхва нов живот на захабените хавлиени кърпи. Достатъчно е да ги накиснете за няколко часа в гореща вода с оцет, преди основното им пране, и те ще станат пухкави и меки.

 


Специално ябълковият оцет пък се смята за неизменна част от ежедневието на тези, които искат да отслабнат. Приема се чист или разреден в малко вода сутрин – количеството му трябва да е около една супена лъжица. По този начин активизирате метаболизма си, насърчавате организма да гори мазнините и да се пречиства.



Редовното жабурене с ябълков оцет помага за избелването на зъбите, а гаргара с оцет и затоплена вода облекчава страданията при възпалено гърло.



Няма какво да ви убеждаваме повече. Най-вероятно така или иначе разполагате с оцет – просто му се доверете и ще останете очаровани от резултатите.

Рецепти