Шприц - елегантен коктейл за празничните дни
от Kulinar.bg | 14 декември 2023
Който можете да си приготвите за новогодишната нощ

Шприц, коктейл с пенливо вино, Шприц Венециано или просто Венециано. Това са част от имената под, които можете да откриете елегантния коктейл.

 

В Северна Италия се сервира като аперитив. Рецептата е излязла от очертанията на Ботуша и се предлага в кокетните виенски кафета и ресторанти. Красиви дами, увлечени в приятен разговор, пийвайки по чаша шприц, е честа гледка в центъра на Виена.

 

Коктейлът се приготвя от пенливо вино (използва се Процеско в Италия – сухо пенливо вино) и силен и нагарчащ ликьор (Кампари например). След като се сложат алкохолите, чашата се долива с леко газирана вода.

 

Звучи изискано и наистина изглежда така, но едновременно с това е непретенциозно питие. Коктейлът може да се сервира в ниска широка чаша за уиски, но изглежда много по-добре в чаша за мартини или за червено вино.

 

Почти задължително е да сложите един-два резена портокал или лимон по ръба на чашата за украса. Понякога може да се гарнира и с маслина, в зависимост от вкуса на ликьора. Има и един друг вариант, който съдържа шампанско вместо вино.

 

Шприцът произлиза от Венеция, по времето, когато тя е била част от владенията на Австрия. Този исторически факт обяснява и това, че напитката е обща за тези територии. Такава е, впрочем, и съдбата на много други рецепти. Рецептата за италианския шприц е вдъхновена от австрийския шпритцер, който съдържа равни части бяло вино и сода.

 

В последно време рецептата за шприц става и много популярна в Южна Германия.

 

Тъй като рецептата съдържа пенливо вино или шампанско, ви предлагаме да си приготвите този коктейл в новогодишната нощ. Ето я и рецептата за шприц.

 

Необходими са ви:

 

няколко кубчета лед

 

60-70 милилитра пенливо вино или шампанско

 

40 милилитра портокалов ликьор

 

газирана вода на вкус

 

резени портокал

 

Начин на приготвяне:

 

Сложете кубчетата лед в чаша за червено вино. След това налейте течностите в следната последователност – вино, ликьор, газирана вода. Разбъркайте, докато всичко се смеси. Гарнирайте чашата с резени портокал.

 

Тъй като някои предпочитат да гарнират шприца с маслини, можете да сервирате и една купичка със зелени маслини без костилка заедно с коктейлите.

 

Остана само да ви пожелаем хубави празнични мигове и наздраве:)

Рецепти