Хумус (дип от нахут)
Хумус (дип от нахут)
Източник: Thinkstock / Guliver
време
30 мин.
порции
продукти
1/4 ч.л. сол
80 мл зехтин
2 ч.л. кимион
10 мл соев сос
1 бр. лимон
800 гр. нахут
5 ч.л. тахан
Начин на приготвяне
лесна
1

Зехтинът се загрява и в него се запържват кимионът и чесънът, нарязан на филийки за няколко секунди, като чесънът не бива да променя цвета си.

2

В робот или купа за пасатор се слагат предварително свареният и измит нахут, таханът, лимоновият сок, соевият сос и солта.

3

С вилица се изважда чесънът и се прибавя към останалите съставки.

4

Всичко се смила на пюре, като по време на меленето се добавя зехтинът с кимиона.

5

Ако е необходимо, се добавя и малко студена вода, за да се получи гладка паста.

6

Хумусът се прехвърля в купа за сервиране и се покрива с фолио за свежо съхранение, оставя се за двайсетина минути на стайна температура или за няколко часа в хладилника, за да се овкуси добре.

7

Дипът се поднася с арабски питки или препечени филии ,в краен случай, може да се полее със зехтин и да се наръси със заатар.

8

Хумусът се съхранява в хладилник около седмица.

9

Забележка: в рецептата е посочен сварен или консервиран нахут, ако е суров, количеството му е 450 г.

Подобни рецепти
Любопитно