Храни, полезни за щитовидната жлеза
от Kulinar.bg | 24 август 2023
Вижте кои са те

Щитовидната жлеза е най-голямата ендокринна жлеза в човешкия организъм. Основната й функция е производство на хормони, които влияят на развитието, метаболизма и растежа.

 

Жените са 10 пъти по-предразположени към проблеми с щитовидната жлеза, отколкото мъжете. В световен мащаб над 30% от жените имат проблеми с щитовидната жлеза.

 

Още по-опасното е, че при 50 % от случаите проблемите не са диагностицирани. 

 

Няколко признака, че има наличен проблем с щитовидната жлеза:

 

- постоянна умора

- потиснатост, тревожност, страх

- отслабнал ум

- понижено либидо

- проблеми с ноктите и косата

- повишен апетит, понижени рецептори за вкус и т.н.

 

Йодът е най-важният минерал за правилнот офункциониране на жлезата. Намалените нива на йод в организма могат да доведат до сериозни проблеми с цялото тяло. Затова, ако имате проблем с щитовидната жлеза, е важно да приемате храни, богати на йод.

 

1. Боровинки - 100 г съдържат 400 микрограма йод. Освен това са отличен източник на антиоксиданти. Консумацията им подобрява проблемите с щитовидната жлеза. Препоръчително е да се консумират сурови.

 

2. Кисело мляко - 1 ч.ч. съдържа 90 микрограма йод. Естествен пробиотик, който поддържа хранителната система, възстановява баланса й и предпазва от вируси. 

 

3. Треска - 100 г съдържат 117 микрограма йод. Освен това е източник на омега-3 мастни киселини, витамин Е, калий, калций, магнезий. 

 

4. Картофи - 1 печен небелен картоф съдържа 60 микрограма йод. 

 

5. Бял фасул - 1 ч.ч. съдържа 64 микрограма йод. 

 

6. Зелен фасул - 1 ч.ч. съдържа 6 микрограма йод.

 

7. Ягоди - 1 ч.ч. съдържа 13 микрограма йод.  

 

* Вижте кои други храни са богати на йод

 

Рецепти