Холандия
от Kulinar.bg | 01 януари 2004
Kартофите са основната храна на холандците

Винсент ван Гог има картина, наречена ‘Ядящите картофи’. Kартофите (в комбинация с месо или варени зеленчуци) са основната храна на холандците. Жителите на тази страна не обичат и не консумират пикантни подправки. Известна е и тяхната привързаност към соса, който се образува при печенето на месо – с него те поливат почти всичките си ястия.

Макар че Холандия е морска страна, в днешно време жителите и не консумират много риба, тъй като тя е ‘скъпа като пипер’. Риба се купува на големи празници и тогава тя се запича или задушава и се сервира с варени картофи и разтопено масло. Популярно е филето от херинга, пържено в свинска мас, с лук, зелен фасул и варени картофи. Всичко това обилно се наръсва с магданоз.

По принцип холандците не са консервативни (най-вече жителите на големите градове и младите) и с удоволствие включват в менюто си ястия и от други страни; на трапезите им редом с традиционните блюда често се съчетават храни от италианската, ориенталската, китайската и африканската кухня.

Тази толерантност се дължи на факта, че от векове холандците са отворени към света – флотата им достигала до всичките му краища. В днешно време в страната има много емигранти, които са пренесли своите традиции и  рецепти за приготвяне на храната.

В страната се произвеждат висококачествени сирена и асортиментът им не е много голям, но качеството им ги прави желани във всяка страна по света. Холандците консумират твърде много мазни млечни продукти и животински мазнини. Според учените, този факт, съчетан с обездвижване, е причината за масовото затлъстяване на населението. Като цяло, в Холандия се хранят по три пъти на ден, като за закуска и обяд се консумират сандвичи (най-често филии, намазани със сурова кайма), а най-сериозното хранене за деня е вечер след 18 часа. Някои семейства в провинцията, както и по-възрастните хора, все още се придържат към традицията да се обядва солидно, а вечер да се хапва нещо по-леко: хляб, студено месо, сирене и салата.

 
Държи се на дребни неща като миене на ръцете, да не се закъснява за вечеря, която е в точно определен час. Невъзпитано е да се започва храненето преди останалите. Някой от родителите или домакинът е този, който дава знак за начало на вечерята, най-често, с думите 'eet smakelijk' (‘добър апетит’). Правилно е на масата да се държат само китките, за лактите няма място там. Холандците се придържат към континенталния начин на хранене – с вилица в лявата и нож в дясната ръка.

Предварителното нарязване на храната в чинията, не е прието. Вилиците не се използват при ядене на десерти, в този случай се предлагат малки лъжички. За всяко ястие се предвиждат отделни прибори и понякога те са толкова много и са тъй различни, че чужденците се объркват. Ако ви поканят на обяд или вечеря с много прибори, не избързвайте, забележете домакините какво точно използват – така ще се изложите по-малко. Друго важно правило е да не се става от масата, докато не са приключили всички с храненето.
 
***

Няколко типични представители на холандската кухня:

 
Poffertjes: тези малки тестени изделия, подобни на палачинки, традиционно се сервират топли, наръсени с пудра захар. Могат да се направят и у дома, ако разполагате със специален тиган (наречен тиганът на монаха), но като че ли по-лесно е да се купят готови от някоя закусвалня (poffertjeskraam).
 
Karnemelk: буквално ‘избито мляко’. Има фина структура и леко накиселява. Много е полезно, но с вкуса му трябва да се свикне.
 
Muisjes: буквално се превежда като ‘мишки’; те са от типа на Hagelslag и също се използват за поръсване на филии. Разбира се, в състава им няма истински мишки, макар че синьо-белите  muisjes наподобяват мънички мишлета, скупчили се около филия хляб. По традиция синьо-бели  muisjes се поднасят със сухари, когато се роди дете. Има най-различни разновидности, в основата си те се състоят от анасон със захарна обвивка. 
 
Hagelslag: шоколадови пръчици/резенчета, които се ръсят върху хляб. Днес има много разновидности (от различни видове шоколад).
 
Drop: бонбони от гол сладник, които имат различни форми и вкус – от солени и твърди, до меки и сладки. Те се харесват от малки и големи, но ако се консумират често и в големи количества, водят до пристрастяване.
 
Hot pot: ястие от задушено говеждо месо със зеленчуци.
 
Stamppot: това е едно много просто и засищащо ястие, приготвено от картофено пюре и добавки – моркови, зеле, цикория и често поднасяно с  rookworst (вкусен, пушен, сочен и мек колбас).
 
Erwtensoep: Грахова супа. Много вкусна и хранителна, може да замени цял обяд. В нея се слагат пресни зимни зеленчуци и парченца бекон и кренвирш. Правилно приготвената супа е толкова гъста, че лъжицата стои изправенав нея.
 
Patat: картофен чипс, който не е типично холандско ястие, но е много разпространено. Холандците консумират мазния чипс с много майонеза. Във всеки снек-бар се предлагат patat с различни сосове на майонезна основа – с добавки от кетчуп, лук и др.
 
Haring: традиционен холандски деликатес от сурова херинга със суров кромид лук. Рибата се хваща за опашката и по малко се отхапва от нея. Естествено, рибата е почистена. Първият улов за сезона се нарича Hollandse nieuwe и се подлага на специална преработка. 
 
Stroopwafel: уникален сладкиш, който холандците обичат от векове. Прави се от две тънки вафлени кори със специален карамелов пълнеж. Корите се пекат на много висока температура в специална форма и след това се режат на половинки. За спойващата съставка се използва сироп.
 
Vlaai: сладкиш (сладък пай) типичен за южна Холандия (Лимбург и Брабант). Среща се в различни варианти, като обикновено е с плодов пълнеж.
 
 
Vla: сладък млечен крем, подобен на крем карамел, направен от мляко, който се предлага в различни варианти – с ванилия, шоколад, ягоди... Нopjes-vla и bitterkoekjes-vla имат особен вкус, който не може да се опише.
Рецепти