Филе от патица "Св. Валентин"
Филе от патица "Св. Валентин"
Източник: Petya Keranova
Кулинар: Petya Keranova
време
> 90 мин.
порции
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Пригответе марината от изброените продукти (1 к.л.черен пипер млян, 2 скл. пресован чесън, 1 ч.л. розмарин, 100 мл прясно изцеден лимонов сок и 50мл зехтин) и оставете патешкото да отлежи 1 час в нея.

2

През това време пригответе боровинковия сос от следните продукти: 250 гр. замразени или пресни червени боровинки 5 с.л. захар, 1/2 ч.л. сол, 2 с.л. червено вино, 3/4 чаша вода, 1 ч.л. прясно смляно индийско орехче, 2 ч.л. канела на прах, 1 ч.л. балсамов оцет, 1 с.л. настъргана лимонова кора 2 скилидки чесън.

3

Сложете всички продукти в по-дълбок съд на предварително загрят котлон и ги оставете да къкрят за около 30-40 минути, докато течността се изпари и се образува гъст сос.

4

Използвайте преса за картофи (решетъчна лъжица), за да намачкате боровинките, докато сосът стане гладък. Може да го оставите и в този вид, ако предпочитате плодчетата едри.

5

След като извадите филето, оставете го да се отцеди, направете разрези във формата на решетка от страната с кожата на филето и изпържете в сгорещена мазнина отново първо от страната с кожата не повече от 4-5 мин, а после и от другата страна.

6

Завийте в ал. фолио и сложете в сгорещена на 100гр фурна да отлежи 15-тина мин.

7

Ябълките са мое виждане, но ако решите да ги изпозвате гледайте да са от киселия сорт.

Подобни рецепти
Любопитно