Фасулското почистване на най-използваните уреди
от Kulinar.bg | 08 януари 2016
Запомнете тези методи

Да готвиш в чиста кухня няма нищо по-хубаво. Всекидневното почистване е много по-ефективно, отколкото да чакате да се наслои качествено мръсотия по плота или нагар по скарата. Естествено тогава чистенето става много по-трудно.

 

Но в много ситуации се оказваме без конкретен препарат за почистване, казваме си "да не забравя да купя обезмаслител за фурната и познайте – забравяме”.

 

И така следващите няколко пъти, а междувременно фурната става все по-мръсничка, а ние малко по малко се отдалечаваме от възможността от лесно почистване.

 

Затова ги има алтернативните методи на почистване. Вече доста сме говорили на тази тема, но искаме синтезирано да ви припомним как лесно и евтино се почистват най-използваемите уреди в кухнята – фурна, блендер, скара, следи от варовик по мивката, керамичния плот.

 

За да почистим фурната ни трябва анасонов разтвор или мастика и четка за зъби.

 

youtube.com

 

Керамичният плот на печката се чисти само със сода за хляб и мек парцал. Лесно и много ефикасно. 

 

Скарата – може би най-голямото предизвикателство. Нужен ви е само един картоф. Нишестето в картофа образува бариера между скарата и храната, като по този начин предотвратява залепване на храната или на малки остатъци по скарата.


Ако сме измили мивката, но петната от варовик са останали, все едно не сме я измили. Тук спасението е оцет.


youtube.com

 

Остана блендера. Заради формата му е много трудно да достигнем навсякъде, за да го почистим качествено. Тук има една магия – блендерът се чисти сам :) Просто сипете вода и препарат за миене на чинии и пуснете блендера.  


kulinar.bg

Рецепти