Фантастични френски воловани от бутер тесто
от Kulinar.bg | 21 юли 2014
Трябва да знаете тази рецепта

Във всяка кухня, по целия свят, могат да се намерят най-различни тестени изделия, които определено заслужават вниманието ни. Вече сме се убедили многократно в това.


Но, има една национална кухня, която борави с бутер тестото по един ужасно умел начин и това е френската. Сещате се за онази поговорка "маслото никога не е в повече, що се отнася до френската кухня".


Е, такъв е случаят и с любимото хилядолистно тесто. Точно то ще е в светлината на прожекторите днес.


Ще ви покажем как да си направите воловани.


Думата означава буквално – издухан, развян от вятъра. Това описва лекотата на изделието, което представлява малък, кух цилиндър от бутер тесто, допълнен от вкусен пълнеж.


Традиционно има кръгла форма. Приготвя се като от тестото се изрязват кръгчета. В едното се реже малко кръгче, за да се образува дупка, която прави борд. След като се надигне в печката, се получава купичка, в която слагаме пълнежа.


А за да се получи още по-кокетно, слагаме и едно капаче от останалото тесто.


Днес, разбира се, могат да се срещнат най-различни форми, направени от тестото. Можете да видите и една такава на снимката в началото на статията.


Ако не успявате да си представите точно методът, то в края на статията ще намерите клипче, за да не сме съвсем голословни.



Обикновено пълнежът е солен, но естествено може да се приготви и с нещо сладичко.


Имаме и една точна рецепта за валовани, предложена от Люба Грънчарова. В нея ще намерите продуктите за един примерен пълнеж, както и техните точни съотношения.


Хвърлете един поглед и на клипчето, с което ви показваме как точно се оформя традиционен волован.


А след това помислете за любимите си комбинации от зеленчуци и месо и направете вкусна плънка, която да сложите в тях.

 

Рецепти