Усуканица с лук и сирене
Усуканица с лук и сирене
Източник: Теодора Георгиева
Тип ястие: тестени
Сезон: зима
време
90 мин.
порции
продукти
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

В малък съд се слага кубчето мая с две лъжици брашно и няколко лъжици затоплено прясно мляко. Образувалата се каша се оставя за около 15 минути да шупне.

2

В голяма купа се смесват яйцата, киселото мляко, прясното мляко, олиото, солта и захарта. След като приготвената преди това мая на каша втаса, се прибавя към останалите продукти в голямата купа. Смесват се до хомоменност и се прибавя малко по малко брашното, докато се образува пухкаво меко тесто.

3

Не е необходимо много месене, дори напротив. Оставя се да втаса за поне 1 час на топло, ако е необходимо и час и половина, докато удвои обема си.

4

Докато втасва тестото, лукът се задушава до готовност. Добре е да няма излишна течност, най-добре да се изпари изцяло. След като се охлади, се прибавя сиренето.

5

Тестото вече е втасало. Разстила се във формата на правоъгълник с дебелина един пръст. Не е задължително да е правилна формата, просто по-лесно се работи, ако има някаква симетрия.

6

Намазва се с яйце (което за рецептата ще се явява 5-то) или само с олио. Поръсва се със сусам.

7

Пече се около 40 минути на 180-200 С. В зависимост от печката, може да стане готово по-бързо или по-бавно.

8

Да ви е сладко!

Подобни рецепти
Любопитно