Условията за перфектен козунак от Люба Грънчарова
от Люба Грънчарова | 06 април 2015
Не е толкова сложно, колкото ви се струва :)

Много домакини по традиция ще си направят домашни козунаци, а младите може да пожелаят  да направят първите си тестени великденски произведения.
 

За тези, които желаят да експериментират, ще им предам моя личен опит в направата на чудесни козунаци за цялото семейство.

Първото условие е да си набавите необходимите продукти.

Второ - всички продукти да са със стайна температура.

Трето - ако правите козунаци за първи път, направете само с килограм брашно.

Четвърто - температурата в помещението, в което ще месите, трябва да остане постоянна.


Брашното

 

Пресейте брашното поне веднъж, още по-добре два пъти.

 

Маята

 

Ако използвате прясна мая, разтворете с малко хладко мляко, лъжичка захар и, след като я разтворите, добавете малко брашно, да стане рядка каша.

 

Дръпнете настрана и оставете да втаса. Внимавайте - ако сложите топло мляко, маята няма да втаса.

 

Ако използвате суха мая, тя се разтваря много бързо и може да направите кладенче в брашното. Добавете маята, добавете  малко хладко мляко, да се разтвори маята.

Захарта

 

Захарта също разтопете в млякото.

 

Яйцата

 

Разбийте ги с тел.

 

Мазнината

 

Добре е да използвате различни мазнини - масло, мас и олио, по равни части. Разтопете ги и оставете да се охладят.

Ако имате патешка мас, не се колебайте, с нея козунаците ще станат изключителни.

 

Замесване

 

В пресятото брашно направете кладенче, сипете маята, след това млякото със захарта
и постепенно добавяйте от разбитите яйца. Добавете подправките и замесете тесто.

След това започнете да добавяте по малко от мазнината. Месете, докато тестото поеме
всичката мазнина. Продължете да месите, докато се получи гладкото тесто и започнат
да се образуват мехурчета.

Втасване

 

Тестото поставете в дълбок съд и покрийте с прозрачно фолио. Така то няма да образува коричка и ще втаса по-добре. Може да сложите съда с тестото във фурната, така няма да се влияе от промяната на температурата в помещението.

 

След като тестото удвои обема си, го премесете още един път. После може да го поставите във формите за печене, добре намазани с масло и поръсени с брашно. Моят съвет е да използвате хартия за печене.

 

Ще извадите козунака лесно и ще си спестите  търкане на тавите.

 

Когато поставяте тестото във формите, то трябва да заема 1/3 от тях.

 

Намажете с разбито яйце и оставете още веднъж да втаса.

 


Печене

 

Печете в предварително загрята фурна, без вентилатор. Печете 45 минути на 170 С и не отваряйте фурната поне първите 15 минути, за да не спрете процеса на печене и козунаците да останат недопечени отвътре. След 45 минути проверете с клечка, ако излиза чиста, значи козунакът е изпечен.

 Желая успех на всички, които искат да направят домашен козунак!

 

Рецепти