Ужасните грешки, правени при приготвяне на пица
от Kulinar.bg | 08 октомври 2014
Спрете ги и ще достигнете до перфектния вкус!

Обичате ли пица? А знаете ли как да си я приготвите перфектна? Знаете ли как да се отнесете с тестото и плънката, за да ви се отблагодарят с абсолютно невероятен вкус?

 

Ако мислите, че не знаете – прочетете следващите редове. Ако мислите пък, че знаете – пак прочетете следващите редове и докажете пред себе си дали е така.

 

Щипка сол е прекалено много

 

Това наистина е огромна грешка. Когато правим тесто и готвим с брашно, задължително трябва да използваме сол. И след като тестото за пица се прави именно с брашно, то е ясно, че е наистина добре не пестим солта. Разбира се, не говорим за огромно количество от подправката, ами просто за достатъчно. Защото винаги разчитаме, че плънката ще е солена, а не разбираме, че вкусът и на плънката и на тестото трябва да бъдат на ниво. Не трябва едното да разчита на другото.

 

И все пак, съобразете се с плънката, ако в нея има аншоа или солено сирене.

 

Точилката разточва чудесни пици

 

Абсолютно невярно! Истината е, че разточването на тестото за пица с точилка води до загуба на балончетата, към които сме се стремели при месенето. Така се обезсмисля целия ни труд. Да не говорим и за това, че текстурата на пицатасъвсем се губи. За да решите проблема, се отърсете от мисълта, че само майстор-пицарите могат да въртят тестото за пица във въздуха. Пробвайте и вие. Ако не сте толкова смели, знайте че при всички положения единствено ръцете ви трябва да разточват тестото. Дори и на плота! За формата не се притеснявайте – ще се получи :)

 

Не мога да си приготвя сос сам/а

 

Глупости! Всеки може. Не си мислете, че тези изкуствено подсладени купешки сосове са по-добри от домашно направените. А последното не е никак трудно. Нарежете си два-три домата, запържете ги в малко мазнина. Овкусете ги с чесън, босилек и риган и сте готови.

 

Плънката трябва да е много богата

 

Италианците казват, че истинската пица има само 3 съставки в плънката. Максимум четири! Затова, ако осъзнаете, че не е нужно да слагате всички видове колбаси, сирена, кашкавали и маслини от хладилника, ще ви бъде много по-лесно, а и по-вкусно.

Рецепти