УАУ! Как не сме сетили по-рано за тези трикове
от Kulinar.bg | 12 март 2016
Идейно и лесно в кухнята

Не всеки е склонен да си купува всяка една принадлежност за дома или кухнята. Именно затова трябва да знаем какво можем да използваме от вече съществуващите ни уреди, пособия и принадлежности у дома за друга цел, но също толкова полезна.

 

Ето какво имаме предвид:

 

Формата за мъфини може да послужи за направа на по-големи кубчета лед, например за изстудяване на голяма кана с вино, сангрия или пунш.

 

Същата тази форма може да се използва и за "решетка" за охлаждане на сладкиш. Много рецепти имат това условие - "извадете на решетка и оставете да се охлади". Не всеки има въпросната повдигната решетка, но повечето от нас имат форма за мъфини. Обърнете я и сложете сладкиша отгоре.

 

38942

wikimedia.org

 

За същата цел може да се използва подвижния грил от микровълновата фурна - той е кръгла, метална, повдигната решетка, която върши чудесна работа за охлаждане на сладкиши. 

 

Ако кафявата захар се е овлажнила прекалено и се е слепнала, сложете кори от портокал в нея и нещата ще се оправят.

 

Кръглата форма за кекс може да се използва, за да изпечем пиле, вместо на бутилка, както се прави в някои рецепти. А ето и как се пече пиле във форма за кекс.

 

Алуминиевото фолио може да помогне много добре при изглаждане на гънки по дрехите. Ако нямате подходящ плат за целта (да покриете тънък плат), използвайте алуминиевото фолио от кухнята.

 

34412

wikimedia.org

 

Същото фолио може да ни влезе в употреба и при боядисване на врати или прозорци например. Когато искате да минете около дръжката на вратата или прозореца с боята, обикновено я изцапвате. Затова увийте с фолио топката на вратата и боядисвайте спокойно. 

 

Имате свеж, наполовина изгоряла в свещника, но нямате дълга клечка кибрит, с която да я запалите. Имате ли спагети? С една спагета, която да запалите със запалка, ще свърши чудесна работа.

 

Изстискали сте лимони и портокали за фреш или пък за някакво ястие. Имате мръсна дъска за рязане? Натъркайте я с половинките от плодовете, така се чисти много по-лесно.

 

Гладките, стъклени чаши лесно се хлъзгат от пръстите, особено на децата. Затова сложете няколко цветни гумени ластичета около чашата. Те ще й попречат да се хлъзга от малките детски пръстчета.

 

Рецепти