Трябва ли да държим яйцата в хладилник?
от Kulinar.bg | 14 май 2014
Или можем да ги съхраняваме на стайна температура

Има един въпрос, който мъчи много хора по целия свят, нещо като екзитенциален въпрос – трябва ли да съхраняваме яйцата в хладилник или на стайна температура?

 

Хората са разделени между две мнения горе-долу по следния начин...

 

Американците ги държат в хладилника, за да удължат срока на годност и да ги запазят от бактерии.

 

Броят на заболели от салмонела в САЩ е доста сериозен. Няма закон, който да задължава фермерите да ваксинират птиците против салмонела. Едва 1/3 от тях го правят по собствено желание.

 

Това е причината в Северна Америка да няма съмнение трябва ли да се съхраняват яйцата в хладилник или не. Те просто нямат избор. Политиката на отглеждане и разпространение на яйца го налага.

 

У нас също сме почитатели на този вариант. Знаем, че дори в магазините яйцата се съхраняват в охладени витрини в определени картонени или пластмасови опаковки.

 

Британците са европейците, които най-малко съхраняват яйцата в хладилника, по данни на Дейли Мейл.

 

Във Великобритания са си решили въпроса със закон, задължаващ производителите да ваксинират кокошките. Това означава, че не е задължително да се ползва хладилник, но ако желае, всеки може да си ги охлади.

 

Тази практика е възприета и от други европейски страни.

 

Просто, ако нямате хладилник на вилата, например, това няма да застраши съхранението на яйца, ако се намирате на Острова.

 

Това разделение на позиции може да се дължи на няколко фактора, като например пазарните договорености на определена страна.

 

За да се даде отговор на този важен въпрос, Дейли Мейл поръчва да се проведе изследване, което да докаже кой от двата метода е по-препоръчителен.

 

Двама доктори, работили по темата, застават зад тезата, че заразени яйца със салмонела не трябва да се държат извън хладилника. Защото така бактериите ще се размножат. На Острова, обаче, се намират и противници на тезата.

 

Резултатите показват, че няма никаква разлика дали яйцата ще се съхраняват на студено или на топло в стаята, ако вече са заразени със салмонела или Е-коли бактерии. Бактериите не се влияят от фактора температура. Затова политиката по отглеждането и ваксинацията на кокошките е решителна за този казус.

 

Тъй като у нас обикновено се съмняваме дори нещо да е регламентирано със закон, няма как да сме сигурни дали се изпълнява въпросната ваксинация. По-добре е да не рискуваме, като ги държим извън хладилника и да ги прибираме на студено. Освен ако не са домашно произведени и сме сигурни в отглеждането на кокошката. Тогава можем да сме по-спокойни и да не се притесняваме от начина на съхранение.

Рецепти