Прекрасна изненада за Св. Валентин
Има две причини да опитате тази торта – първо, защото е направена от пълнозърнесто брашно и второ в нея има мляко, никакво масло, кондензирано мляко или сметана. И най-важно се използва 90% тъмно какао за направа на ганаша.
И тъй като днес е Св. Валентин, а шоколадът е основната храна за празника на любовта, направете тази торта, за да изненадате половинката си, ако вече не сте намислили си с какво да го сторите.
Необходими продукти:
За основата:
½ чаша пълнозърнесто брашно
¼ чаша захар
2 голями яйца
1 щипла сол
1 с.л. какао
¼ лъжичка инстантно кафе
¼ лъжичка есенция ванилия
¼ сода
2-3 с.л. топла вода
¼ чаша масло
За шоколадовия ганаш:
100 г тъмен шоколад
½ чаша мляко
2 с.л. какао
За украсата:
Пресни плодове за украса
Метод на направа:
За основата:
Загрейте фурната на 180 С. Намазнете формата за торта и я оставете настрана.
Смесете какаото с кафето и водата. След това смесете захарта, маслото и яйцата, докато се разтвори захарта. След това добавете ванилията и разбъркайте.
Пресейте содата и солта с брашното два пъти.
Смесете сухите и течните съставки заедно. Разбъркайте няколко пъти, не много дълго.
Сложете тестото във формата или тавата за печене и печете в загрятата фурна за 15-20 минути. Опитайте с клечка готовността на блата.
За ганаша:
Уверете се, че всички съставки са със стайна температура.
Начупете шоколада на много малки парчета. На ниска степан сложете млякото да заври заедно с какото. Когато кипне, сложете и начупения шоколад. Разбъркайте, докато се стопи и всичко се хомогенизира.
Полейте изстиналата торта с шоколадовия ганаш, наредете плодовете отгоре и сервирайте с чаша шампанско.