Торта, в която ще се влюбите
от Мартина Николова | 14 февруари 2014
Прекрасна изненада за Св. Валентин

Има две причини да опитате тази торта – първо, защото е направена от пълнозърнесто брашно и второ в нея има мляко, никакво масло, кондензирано мляко или сметана. И най-важно се използва 90% тъмно какао за направа на ганаша.

 

И тъй като днес е Св. Валентин, а шоколадът е основната храна за празника на любовта, направете тази торта, за да изненадате половинката си, ако вече не сте намислили си с какво да го сторите.


Необходими продукти:


За основата:

 

½ чаша пълнозърнесто брашно

 

¼ чаша захар

 

2 голями яйца

 

1 щипла сол

 

1 с.л. какао

 

¼ лъжичка инстантно кафе

 

¼ лъжичка есенция ванилия

 

¼ сода

 

2-3 с.л. топла вода

 

¼ чаша масло

 

За шоколадовия ганаш:

 

100 г тъмен шоколад

 

½ чаша мляко

 

2 с.л. какао

 

За украсата:

 

Пресни плодове за украса

 

Метод на направа:

 

За основата:

 

Загрейте фурната на 180 С. Намазнете формата за торта и я оставете настрана.

 

Смесете какаото с кафето и водата. След това смесете захарта, маслото и яйцата, докато се разтвори захарта. След това добавете ванилията и разбъркайте.

 

Пресейте содата и солта с брашното два пъти.

 

Смесете сухите и течните съставки заедно. Разбъркайте няколко пъти, не много дълго.

 

Сложете тестото във формата или тавата за печене и печете в загрятата фурна за 15-20 минути. Опитайте с клечка готовността на блата.

 

За ганаша:

 

Уверете се, че всички съставки са със стайна температура.

 

Начупете шоколада на много малки парчета. На ниска степан сложете млякото да заври заедно с какото. Когато кипне, сложете и начупения шоколад. Разбъркайте, докато се стопи и всичко се хомогенизира.

 

Полейте изстиналата торта с шоколадовия ганаш, наредете плодовете отгоре и сервирайте с чаша шампанско.

Рецепти