Торта "Мус"
Торта "Мус"
Източник: Теодора Георгиева
Тип ястие: десерт
Националност: българска кухня
Празник: Коледа
Сезон: есен-зима
време
90 мин.
порции
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Тортата отнема около час и половина, но не заради сложност, а заради факта, че има много продукти, които трябва да бъдат смесени след охлаждане, което бави процеса.

2

За Блатовете: 10-те белтъка се разбиват на сняг с 3 лъцици пудра захар. Без миксер,с много малко бъркане, се прибавят ореховите ядки и 3 лъжици брашно. Сместа се разделя на 3 части, пече се в умерена фурна - 170 С. Много е практично в тавата, в която ще се пекат блатовете, да се поставя или хартия за печене, или алумминиево фолио.

3

Изпичат се блатовете и се оставят да се охлаждат (малко се втърдяват, но това е нормално - после от крема омекват точно толкова, колкото е необходимо).

4

За крема : 10-те жълтъка се разбиват с 3 лъжици пудра захар, до получаването на пухкав крем, към който се изсипват двете пакетчета пудинг и 2 лъжици брашно.Получава се каша. На котлона слагаме прясното мляко, към което, като се сгорещи, прибавяме жълтъчената смес - получава се крем.

5

Махаме от котлона и прибавяме кубчето масло, бъркаме докато се разтопи. На водна баня разтапяме млечния шоколад, който след това прибавяме в крема.

6

Сглобяваме тортата : блат , крем, блат, крем, блат , крем (3 пъти блат и 3 пъти крем).

7

Забележка: Миксерът е желателно да се използва само за разбиването на белтъците, жълтъците и сметаната - всичко останало на ръка, за да няма опасност да се прекали и да се пресече крема. Украсата е въпрос на избор. Аз украсявам с малко сметана, с парченца шоколад, а на снимката имах нялоло сникерса под ръка, които нарязах.

8

Тортата излиза около 25 лв. Става супер вкусна и, направена за специален повод, може да се превърне в гвоздея на празненството (без преувеличение).

Подобни рецепти
Любопитно