Торта Брюле
Торта Брюле
Източник: Petya Keranova
Тип ястие: десерт
Националност: френска кухня
Кулинар: Petya Keranova
време
> 90 мин.
порции
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Разбийте яйцата заедно със захарта до побеляване и докато получите смес, която да е утроила обема си. С внимателно бъркане с домакинска лопатка добавете брашното, пресято с бакпулвера и какаото.

2

Сипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене и изпечете блата в предварително загрята на 170* фурна. Охладете го добре върху решетка и разрежете на две.

3

Завираме сметаната, млякото, захарта и ванилията, прибавяме разбитите жълтъци и разтворения желатин, варим до сгъстяване. Сглобяваме тортата, като разпределяме крема между платките, използвайки форма с подвижно дъно.

4

Отгоре я заливаме с белтъчна глазура, приготвена от 2 белтъка, 6 с.л. пудра захар и 1 с.л. лимонов сок. Разбиваме белтъците (най-добре престояли минимум 2 дни в хладилник и 1 нощ на стайна температура) на сняг (мин 2-3мин) и постепенно добавяме захарта, като бием още 6-7 мин до получаване на лъскава смес.

5

Разпределяме я върху тортата, като образуваме скалички и я запичаме за
кратко под силно загрятия горен реотан на фурната до образуване на лека кафявина. Оставяме в хладилника за една нощ и след като махнем ринга я облепяме с филирани бадеми.

Подобни рецепти
Любопитно