Съветите на Люба: Здраве с черен бъз
от Kulinar.bg | 01 август 2015
Как да използваме това вълшебно растение

Знаем ли достатъчно за лечебните свойства на черния бъз?

 

Той помага при нарушена обмяна на веществата в организма, при ревматизъм, подагра и за цялостно подсилване.

 

Сега е моментът  да помислим за времето, когато организмът ще има нужда от подсилване.

 

Доказано е колко полезен е сокът от плодове на Бъзак, или както още е известен бъзунек, бъзуняк (тревист бъз/храстовиден черен бъз).

 

В голям буркан се сипват ред плод, ред захар. Най-отгоре се сипва два пръста захар.


Отворът на буркана се завързва с тензух или кърпа и се поставя на слънце, докато се разтопи захарта.

 

 32265

 wikipedia/цвят на бъзак

 

Сокътсе прецежда, налива се в бутилки и се съхранява на студено. Взема се три пъти на ден по 1 супена лъжица. 

  

Освен сок можем да си приготвим мармалад:

 

1 кг плод се намачква

 

300 г захар

200 г вода

 

Вари се до нужната гъстота. Сипва се в буркани и се съхранява на хладно.

 

Чай от изсушените плодове на черен бъз действа при констипация (затегнат стомах, казано по народному).

Рецепти