Стевия - полезната алтернатива на захарта
от Kulinar.bg
Сладката билка не съдържа никакви калории и лекарите я определят като напълно безвредна

Стевия е билка от семейството на слънчогледа. Познати са над 240 разновидности на билката. За нейна родина се смятат тропичните и субтропичните региони западната част на Северна Америка до Южна Америка.

 

Стевията е известна още като "медна билка","билка със захарни листа" или просто стевия. Използвана като подсладител или заместител на захарта, стевията подслажда храната по-бавно като процес, но ефектът е по-дълъг от този на обикновената захар.

 

Имайте предвид, че сладостта на билката е над 30 пъти по-голяма от тази на захарта, което я прави най-сладкото растение. Влиянието на стевия върху кръвната захар е положително, което прави билката изключително полезна и подходяща за хора, страдащи от диабет.

 

Сладката билка не съдържа никакви калории и лекарите я определят като напълно безвредна. Съществува само едно опасение, че прекомерната употреба на билката може да доведе до понижаване на кръвното налягане, което представлява проблем за хора, страдащи от хипотония.

 

Ако нивата на кръвна захар са на долната референтна граница, не се препоръчва употребата на тази билка, защото може да доведе до опасно смъкване на нивото на захар в кръвта.

 

Добре е да се установят тези показатели и тогава да се пристъпи към употребата на захарното растение. Листата на стевията са 30-40 пъти по-сладки от обикновената трапезна захар. Могат да се консумират сурови или потопени в чай или други храни.

 

Растението има дълга история като част от медицинските практики в Парагвай и Бразилия. Сладкият вкус на билката е открит за първи път през 1899 година от швейцарски ботаник по време на проучванията му в източната част на Парагвай.

 

Стевия е силен антиоксидант. Подходяща е за всички възрасти. Статистически данни сочат, че болните от диабет в родината на билката са едва 0.5%, а у нас процентът е около 18 пъти по-висок.

 

След като учените са категорични, че стевия е абсолютно безвредна, можете да опитате нейния благоприятен ефект.

Рецепти