Спелта - предшественикът на хлебната пшеница
Полезно растение, с ниско съдържание на глутен

Пшеницата е позната на човечеството още от древни времена. Има един сорт пшеница, който датираме векове назад във времето (с точност отпреди 9 500 години).

 

Нарича се спелта. На някои места в страната се среща и като динкел.

 

Смята се, че генетически е възникнала малко преди хлебната пшеница.

 

В някои части от Близкия Изток и Европа са се хранели основно със спелта още преди Христа, та чак до Средновековието.

 

Този сорт пшеница днес се определя като по-полезен вариант на познатата пшеница. Причината е в това, че в спелтата има по-голямо количество протеини, фибри, витамини (от група А, В, Е) и минерали (фосфор, магнезий, калций, желязо).

 

Друга привилегия на спелтата е фактът, че има в състава си значително по-ниско количество глутен. Тъй като напоследък все повече започна да се алармира за сериозните последици от глутена върху организма и за цьолиакията (целиакията), все повече ще четете за полезните алтернативи на храните, наситени с глутен.

 

Полученото брашно от смилането на спелта е много фино. От него могат да се  направят бисквити, сладки, както и макарони и паста, а вкусът им не отстъпва на конвенционалните.

 

Години наред пшеницата е била на върха, "измествайки” спелтата от надпреварата.

 

Може би причината е, че спелтата не търпи да се наторява и не може да се влияе на количеството продукция. Но има и някои плюсове, които накланят везните в полза на спелтата – по-здрава и издръжлива е на студените атмосферни условия. Може да се отглежда на бедни почви.

 

Спелта можете да си купите от магазините за здравословно хранене. Както вече казахме, от нея могат да се приготвят различни хранителни продукти. А ароматът на брашното от спелта е много специфичен и апетитен. 

 

За полезните свойства на спелтата, като продукт, може би вече се досещате, че е много полезна за цялостната обмяна на веществата и е супер съюзник, ако имаме желание да се храним здравословно.

 

В Бавария от спелта правят вкусна бира, но по тези места имаме  чувствто, че могат да направят бира почти от всичко. В Полша пък се възползват от растението и си правят силно алкохолно питие - водка

Рецепти