Слънчо гледа слънчогледа
от Kulinar.bg
Една от най-отглежданите култури у нас

Може би не забелязвате, но слънчогледовите семки са навсякъде около нас: вкъщи пред телевизора, в градината на вилата, на футболния мач, в парка.

 

Слънчогледовите семки и ненаситените мастни киселини в тях, ги правят ресурс за един от най-използваните продукти в готвенето у нас – олиото.

 

Слънчогледът е едногодишно културно растение.

 

Може би ще се учудите, но растението идва от Америка. През 16 век слънчогледът е засят за първи път в Европа или по-точно в ботаническа градина в Мадрид, Испания. В самото начало се е отглеждал като декоративно растение и за семки.

 

Цветът на слънчогледа е един от най-красивите, заради силната си прилика със самото слънце. Много хора го предпочитат като цвете за подарък, дори.

 

 14194

 

Предполага се, че маслодайните свойства на растението за първи път са открити от коренното население на Америка.

 

Индианците са използвали маслото от семките, за да си мажат косите и тялото, а и за да си правят различни бои за оцветяване на облеклата, или поне така разказват легендите.

 

Според официални данни, ареалът на разпространение на растението е около 100 милиона декара в световен мащаб и се нарежда на трето място като маслодайна култура, след соята и рапицата.

 

България е една от страните с най-висок рейтинг като производител и селекционен център в света.

 

Маслото от семките на слънчогледа има голяма хранителна стойност. В него има главно ненаситени мастни киселини, чието консумиране води до т.нар. "добър" холестерол.

 

 14193

 

Именно в това е причината при определени хранителни режими да се набляга на растителните мазнини.

 

Други данни пък сочат, че средната консумация на растително масло на глава от населението е 15 килограма.

 

За да се получат оптимални резултати при отглеждане на слънчоглед, градусите трябва да са около 10 С.

 

През целия ден растението следва движението на Слънцето, но е чувствително към интензивността на слънчевата радиация.

 

Растението е сухоустойчиво и може да се засажда в разнообразни видове почви, което го прави и по-лесно за отглеждане.

 

Ненаситените киселини в семките понижават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, намаляват кръвното налягане. Освен това, в състава им се съдържат и витамини и минерали.

 

Така че не се притеснявайте да използвате семки, но проявете повече въображение и ги пригответе по различни начини.

 

Ето няколко интересни идеи:

 

Соленки с кашкавал и семки

 

Картофена салата с копър и белени слънчогледови семки

 

Салатата на Ета

 

Солен кекс с шунка

 

Рецепти