Слоеста сръбска погача
Слоеста сръбска погача
Източник: Петя Славчева
време
70 мин.
порции
продукти
125 гр. масло
1 ч.л. сол
1 щипка захар
1 к.ч. олио
2 бр. яйца
15 гр. жива мая
Начин на приготвяне
лесна
1

Маята се разтваря в 2-3 с.л. топла вода, добавят се щипка захар и 1 ч.л. брашно и се оставя на топло, за да шупне.

2

Шупналата мая се прибавя към останалите продукти за тестото. Меси се около 5 минути. Трябва да се получи меко тесто, което съвсем леко да лепне. Тестото се оставя на топло за около 15 минути.

3

Разточва се върху набрашнена повърхност на кора с дебелина около 1-1.5 см и се намазва с част от размекнатото масло.

4

С малка чаша се изрязват кръгове, които се превиват на две, да стане като луна, и се реди около тавата в един кръг. След това се реди друг кръг, но в другата посока, а в средата се прави розичка.

5

Питката се намазва с олио и жълтък, поръсва се по желание със семена и се оставя да втаса. Пече се на умерена фурна 180 С до готовност.

Подобни рецепти
Любопитно