Сладкиш с ягоди и шоколад
Сладкиш с ягоди и шоколад
Източник: Сия Рибагина
Тип ястие: десерт
Сезон: лято
Кулинар: Сия Рибагина
време
60 мин.
порции
продукти
200 гр. ягоди
1 щипка сол
2 с.л. какао
1 с.л. ром
1 пак. ванилия
60 мл вода
4 бр. яйца
80 мл олио
180 гр. захар
Начин на приготвяне
лесна
1

Яйцата се разбиват със захарта в дълбока купа, постепенно, бъркайки потоянно, се добавят олиото и рома. Содата се гаси в киселото мляко, след което се прибавя към яйчената смес.

2

Брашното, какаото, солта, ванилията и бакпулвера се пресяват и се добавят на части в купата към останалите продукти – като непрекъснато се бърка и се редуват с горещата вода. Трябва да се получи гъсто кексово тесто.

3

Ягодите се почистват и измиват, шоколадът се начупва на парчета.

4

Тавичка с диаметър 26 см се намазнява и в нея се изсипва готовата кексова смес, ягодите се редят изправени с разстояние една от друга в сместа и отгоре се пускат внимателно парчетата шоколад. Гъстотата на тестото няма да позволи на шоколада да потъне и той ще остане на повърхноста на сладкиша. За тази цел не бъркайте и не натискайте шоколада, след като го сложите в сместа.

5

Сладкишът се слага в предварително загрята фурна на 160 С и се пече 60 мин, или до суха клечка.

6

Вече готов, се оставя да се поохлади, изважда се от тавичката и по желание се поръсва с пудра захар.

Подобни рецепти
Любопитно