Скаморца - поредното италианско сирене
Братовчедка на моцарелата

Скаморцата е италианско меко сирене, произвеждано от краве мляко и изключително популярно и обичано в Италия. 

 

Прави се на територията на цялата страна, но най-вече в южните райони - Пулия и Кампания. 

 

Има симпатична крушовидна форма. Това се дължи на начина на приготвяне. След като е готово, то трябва да се изсуши - прилича на къргла топчица, която се завързва от единия край (около 1/3 от топката) и се окача да виси някъде. 

 

 

Така се чака да изсъхне, което отнема известно време. През този период гравитацията си казва думата и кръглата бомбичка се превръща в крушовидно изкушение.


Скаморцата е първи братовчед на моцарелата - успешно се заместват едно с друго както в суров вариант, така и в различни рецепти.


Маслеността на скаморцата е 44%. Обикновено бомбичките са с големина 10-15 см диаметър в широката си част и също толкова дължина. На размери достигат от 0,5 до 2 кг.

 

След като е готова скаморцата, тя има приятен бял вид. Със съвсем тънка и много гладка коричка. Сиренето може да се опуши - тогава придобива приятен бадемов цвят.


Всъщност пушената скаморца е много по-предпочитана - това се дължи на силно изразеният вкус на сиренето с леко пушен нюанс и привкус на ядки. 


31951

youtube.com


На снимката ясно се вижда разликата в цвета между пушената и натуралната скаморца. Пушената скаморца е известна като Скаморца Афумикате. 


Скаморцата успешно се съчетава с прошути и бели вина. Вината, които и подхождат, трябва да са леки и свежи. За бялата скаморца - Траминер, Пино Блан.

 

Пушената скаморца има по-силно изразени вкусови качества, затова можем да ви насочим към Шардоне или Пино Ноар. 


Припомнете си как да съчетаем сирената с вино.



31950

youtube.com



Скаморцата е неповторимо сирене, от което не бива да се лишавате, нищо че името му звучи леко странно. Опушеният аромат ще ви хареса, а и това е чудесна добавка към почти всяко ястие.

Рецепти