Селски пай (Cottage Pie) - Англия
Селски пай (Cottage Pie) - Англия
Източник: Елена Узунова
Тип ястие: основно
Националност: британска кухня
Сезон: зима
време
> 90 мин.
порции
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

3 с.л. зехтин се изливат в голяма тенджера. Каймата се запържва до златисто, след което се пресипва в друг съд.

2

Останалата част от зехтина се излива в същата тенджера, зеленчуците се добавят и се вари на слаб огън, докато омекнат - около 20 минути. Добавят се чесъна, брашното и доматеното пюре, топлината се увеличава и се вари в продължение на няколко минути.

3

Каймата се връща в тенджерата. Залива се с виното и се вари, за да се намали малко соса, преди да се добавят телешки бульон, сос Уорчестър и билки.

4

Оставя се да къкри без капак в продължение на 45 минути. До това време сосът трябва да се е сгъстил и да е покрил месото. След около 30 мин, ако е останала много течност, топлината леко се увеличава, за да се намали соса. Овкусява се добре, а след това дафиновите листа и стъблата от мащерка се изхвърлят.

5

За заливката: В голяма тенджера обелените картофи се покриват с подсолена, студена вода, а когато заври се оставя да къкри, докато омекнат. Водата се излива, след което картофите се оставят да изсъхнат на пара в продължение на няколко минути. За да се получи наистина гладка, кремообразна заливка, се използва уред за мачкане на картофи или сито. Намачква се добре с млякото, маслото и ¾ от чедъра, след това се овкусява с индийско орехче, малко сол и черен пипер. 

6

Каймата се разлива в тава. За да не потъне заливката в пълнежа, месото се оставя да изстине, преди да се залее с картофите.

7

Фурната се загрява до 200-220 C (с вентилатор / газ) и се пече в продължение на 25-30 минути, или докато заливката стане златиста. Оставащият чедър се поръсва 5 минути, преди да се извади тавата от фурната.

Подобни рецепти
Любопитно