С какво да напълним шарана за Никулден
от Kulinar.bg | 03 декември 2015
Идеи за разнообразни плънки

Наближава Никулден. Много хора в България празнуват именден, почти няма фамилия, в която да няма по един именик.


Но Никулден е еди от най-големите ни празници и всъщност се отбелязва от целия народ, независимо дали някой от семейството има личен празник.


Знаете, традиционно се приготвя пълнен шаран за празника. Вероятно си имате някоя изпитана рецепта от вашата баба, например, която приготвяте всяка година. Но ако искате този път да се разнообразите, нека ви дадем и още свежи идеи за различни плънки, с които шаранът ще стане просто уникално вкусен.

 

Припомнете си тези рецепти за пълнен шаран, преди да преминем към следващата порция от рецепти.

 

Започваме с Пълнен шаран по Чепеларски – плънката за рибата е от сирене, орехи и олио. Рибата се слага на канапе от доматено пюре с чубрица. Обзалагаме се, че става невероятно вкусно.

 

Следва една доста богата плънка на Пълнен шаран Петя– кромид лук, ориз, гъби, орехи, магданоз и подправки – сол и пипер. Към тази смес по желание може да се добави и бульон. Фантазия!

 

Ако сте почитатели на по-леките плънки (имайки предвид калоричността на самата риба), тогава изберете Пълнен печен шаран. Целина, чесън, магданоз, олио и червен пипер се смесват и се пълни шарана.

 

За да спазим баланса следва може би най-богатата плънка на никулденски шаран, която ние знаем. Рецептата е на Мариета Рачева – орехи, лук, моркови, гъби, домати, кисели краставички, сварени яйца, соев сос и магданоз. Определено трябва добре да се зашие рибата, за да не изпадне плънката при печенето.


M.Racheva


И последната ни идея е Пълнен шаран с ориз, орехи и стафиди. Рибата се овкусява предварително с розмарин и чесън. Прави се плънка от лук, чесън, ориз, бяло вино, стафиди, орехи и магданоз.


35955

М.Калинкова 


Ако все пак не сте почитатели на шарана, има няколко предложения за рецепти с риба и за вашия вкус.

 

И тъй като трябва да сложим и салатка на масата, ето ги и най-вкусните салати за Никулден

Рецепти