Растително месо за вегетарианци
от Kulinar.bg | 09 септември 2013
Звучи ви невероятно, но вече е факт

Помните ли как учени от университета в Маастрихт за първи път в историята "отгледаха" месо по изкуствен път, чрез стволови клетки?


Научните иновации не спират дотук, а продължават да развиват любопитната идея за създаването на месо буквално от нулата.

 

Холандска компания, носеща името Vegetarian Butcher (букв. превод – вегетариански касапин, месар), е открила начин да превръща растителен материал в месо.


Крайният продукт е подходящ за вегетарианци.

 

Една от основните съставки на производителя Яп Кортевег е соята, но всеки вид "месо" се прави от различни продукти или комбинация от продукти.

 

Колкото и невероятно да изглежда, вкусът на вегетарианското месо много се доближава до този на оригиналното.


Тайната се крие в специалните подправки, които придават месния аромат на използваните растения.

 

Говеждото на Яп Кортевег се прави от моркови, грах и картофи, не от мускулни клетки, взети от истинска крава.


Ако имате съмнения по отношение качеството на вегетарианския месен продукт – то е на нидерландския пазар от 3 години и се приема отлично от клиентите.

 

Това вероятно се дължи и на факта, че цената му далеч не е толкова впечатляваща, колкото на месото, създадено от стволови клетки.


Цената, макар и по-висока от тази на обикновеното месо, се доближава до тази на различните био продукти.

 

Още любопитни новини ще откриете при колегите от iNews.bg.

Рецепти