Пържено прясно мляко?! Испанска вкусотия...
Когато се замислим за испанската кухня, не ни хрумват кой знае колко неща.
Разбира се, веднага се сещаме за чоризото, този уникално вкусен испански деликатес. Замисляме се и за паейата/паелята, като едно невероятно и наистина типично за Испания ястие.
Но десерти? Сещате ли се някакви испански десерти? Ако не, то вероятно е, защото испанските десерти сякаш не се радват на такава популярност (сравнено с тези на други кухни).
Затова днес сме решили да ви покажем именно един испански десерт, който няма заместител или подобие в другите държави. Става дума за испанския "лече фрита", или както буквално трябва да го преведем - "пържено прясно мляко".
Само че изобщо не е толкова невъзможно, колкото звучи. Има си странна технология на приготвяне, която изисква малко време за подготовка, доста време за стягане, но въпреки това, не е никак трудна.
Ех, тази Испания... Пожелаваме си на нас и на тези от вас, които не са я посетили, да го направим в най-скоро време.
А сега нека опитаме да се пренесем там с този невероятен типично испански десерт.
Затова, без да губим излишно време, ви показваме нужните продукти:
- 1 л прясно мляко
- 80 г царевично нишесте
- 150 г захар
- 1 пръчка канела
- лимонова кора
- 1-2 яйца
- брашно /за овалване/
- олио /за пържене/
- захар и канела /за финално овалване/
Начин на пригтвяне - ще се изненадате, че изобщо не е трудно!
Отделете си 200 мл от прясното мляко в чаша или купичка. Останалото сложете на котлона. Сложете 1 пръчка канела, 2 резена лимонова кора и 150 г захар.
* Сложете лимоновата кора на парчета, а не настъргана, за да може после да я махнете.
Оставете захарта да се разтопи, като бъркате бавно. После намалете котлона до минимум (или го изключете) и оставете за 15 минути.
Извадете лимоновите кори и пръчката канела и отново увеличете температурата.
В отделеното предварително мляко сложете царевичното нишесте и разбъркайте добре, за да няма бучки. Изсипете към млякото на котлона и при непрекъснато бъркане изчакайте да се сгъсти.
След това прехвърлете в съд, за да се изстуди. Тук имате две възможности.
* Да изберете по-малък съд (купичка, чиния, дори чаша), който да покриете с домакинско фолио, да изсипете в него сместа (в няколко малки съда) и да завиете с крайчетата на фолиото. После да приберете във фризера. Така ще се изстуди по-бързо.
Ако сте разпределили млякото в по-малки купички, ви е нужен около 1 час във фризера, за да стегне.
* Другата опция е да изсипете сместа в голяма тава и да оставите за цяла нощ във фризера.
От това, какъв съд ще изберете, зависи и как после ще нарежете млякото. Ако е било в тава, ще се нареже на еднакви правоъгълници. Ако е било в купичка или чинии, формите ще са малко по-различни, но това няма да повлияе на вкуса.
После са ви нужни 2 съда - единия с брашно, а другия - с разбито яйце. Потапяйте всяко парче първо в брашното, после в яйцето и пържете в сгорещено олио.
Изваждайте върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
В друг съд смесете около 100 г захар и 1 ч.л. канела (количеството канела зависи от вашия вкус) и овалвайте в тази смес всяко парче.
Е, признайте си, не изглежда ли фантастично? Самата идея да превърнем течното прясно мляко във форма, която може да се изпържи, е просто изключителна. Опитайте, няма да останете разочаровани от вкусната нежна кремообразна структура на крайния продукт.
Не може да им се отрече на испанците, знаят какво да хапват за десерт :)
кадри - youtube.com