Първомартенски курабии :)
Първомартенски курабии :)
Източник: Deliana Antonova
Тип ястие: десерт
Празник: Баба Марта
Сезон: пролет
Кулинар: Deliana Antonova
време
60 мин.
порции
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Тесто: Смесват се мекото масло, захарта, яйцето, брашното, портокаловата кора, ванилията и бакпулвера. Замесва се меко тесто и се оставя да престои в хладилника около 2 часа и повече.

2

Разточва се тестото на тънка кора и се изрязват различни форми по ваш вкус. Курабийките се пекAт на 170 C за 7-8 минути.  Една част от тях оформих със захарен фондан, а другата - с роял айсинг (кралска глазура). 

3

Захарният фондан можете да го приготвите няколко дена по-рано, за да е изсъхнал, когато решите да направите курабийките. Можете да импровизирате с цветовете, аз използвах тези по случай Баба Марта.

4

Захарен фондан за моделиране се прави от 1 с.л. желатин + 60-70 мл. вода студена, 4 ч.ч. пресята пудра захар - колкото поеме за меко тесто, 1 бр. ванилия, 1 с.л. глюкоза, 70 грама царевично нишесте, 1 ч.л. лимонов сок, 1 с.л. краве масло и сладкарска боя.

5

Стават много вкусни и приятно ухаещи заради портокаловата кора.

Подобни рецепти
Любопитно