Пълнена пуйка
Пълнена пуйка
Източник: Thinkstock / Guliver
Тип ястие: основно
Националност: българска кухня
Празник: Коледа
Сезон: зима
Кулинар: шеф Готвач
време
> 90 мин.
порции
продукти
Начин на приготвяне
за майстор-кулинари
1

Посолете пуйката отвън и отвътре

2

Сварете дреболиите и в подсолена вода и ги нарежете наситно

3

Задушете лука, предварително нарязан наситно в 3-4 супени лъжици масло

4

Задушавайте го до омекване, след което добавете ориза, който се пържи до прозрачност

5

След това залейте с една и половина чаши бульон от дреболиите

6

Когато оризът поеме течността, прибавете дреболиите, стафидите, черният пипер, канелата, ситно нарязаният магданоз и сол на вкус

7

С тази смес напълнете пуйката и я зашийте

8

Сложете я в намазана с масло тавичка, отстрани сипете 1 чаена чаша от бульона и печете в умерена фурна

9

Поливайте пуйката от време на време със соса, за да остане сочна

10

Докато се пече, ако желаете, може да я покриете с листа от кисело зеле

11

Може също да я печете върху една нарязана наситно кисела зелка.

Подобни рецепти
Любопитно