Пъдпъдъци в патладжан
Пъдпъдъци в патладжан
Източник: Добринка Христова Петкова
Тип ястие: основно
Националност: българска кухня
време
60 мин.
порции
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

За тази рецепта ще са ви необходими 2 малки патладжана 4 пъдпъдъка, 3-4 различни по цвят чушки, 1 морков, 3 домата, 1 гл. лук, 3-4 ск. чесън, 50 г. бекон или пушен бут, магданоз.

2

За маринатата: даф. лист, черен пипер на зърна, 2 с.л. балсамов оцет, 2 ч.ч. вода, сол.

3

Измитите и почистени пъдпъдъци ги накиснете в марината за 30 минути. След това ги сварете в нея за 10 минути. Извадете, подсушете и ги запържете в малко зехтин или олио.

4

Патладжаните срежете на две, издълбайте сърцевината и ги накиснете в подсолена вода, за 20-30 минути. Извадете и ги подсушете. Наредете ги в тава (аз я покрих с хартия за печене).

5

Задушете лука и чесъна. Добавете вътрешността на патладжана, чушките и морковите, и накрая доматите. Гответе до омекване на зеленчуците. Посолете, поръсете с малко черен и червен пипер.

6

Сипете от зеленчуковата смес в патладжаните. Сложете по един пъдпъдък във всеки, и разпределете останалата зеленчукова смес върху тях. Отгоре сложете парчета бекон и поръсете със зехтин.

7

Покрийте с фолио и печете на 180 С, около час и половина. Махнете фолиото и допечете за още 25-30 минути. Поръсете с магданоз.

Подобни рецепти
Любопитно