Празнична пита за сватба
Празнична пита за сватба
Източник: Violeta Mateva
Тип ястие: тестени
Националност: българска кухня
Сезон: лято-есен
Кулинар: Violeta Mateva
време
90 мин.
порции
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

В чаша с топло прясно мляко се разтваря маята с 1 с. л. захар и 1 с. л. брашно и се оставя да шупне. Замесваме меко тесто с останалите продукти и пресятото брашно. Оставя се покрито с фолио да втаса.

2

Готовото тесто се разделя на 2 части. Първата се разделя на 3 топчета. Всяко се разточва на обла кора с големината на тавата, в която ще печем. Намазва се с разтопено масло и се нареждат една върху друга.

3

Нарязва се на 12 триъгълника. Двата се оставят за оформяне на пиленцата и халките. Останалите се навиват на кифлички и се нареждат в тавата с хартия за печене покрай стените на тавата.

4

Втората част също се разделя на 3 топчета. Всяко се разточва на правоъгълна кора, намазва се с масло и се нареждат една върху друга.

5

Откъм тясната страна се нарязват 6 ленти. Всяка се усуква и се връзва на възелче. Нареждат се от вътрешната страна на кифлите и едно се поставя в средата. Оставя се за 15 минути да почине.

6

После се намазва с разбития жълтък, смесен с прясното мляко и 1 с. л. олио. Поръсваме семената. Печем в умерена фурна за 35 минути.

7

Изважда се и се оставя, покрита с кърпа. От двете триъгълничета се отделя малко топче и се оформят два пръстена, вплетени един в друг. Останалото тесто се оформя на два фитила с дължина 20 см и се връзва на възел. От едната страна се оформя главата на пиленцето, а от другата се нарязва за опашка.

8

Поставят се семки или зърна черен пипер за очи. Намазваме с жълтък, сусам и печем до готовност. С клечка за зъби се забиват в готовата питка и празничната сватбена пита е готова!

Подобни рецепти
Любопитно