Полезните употреби на розмарина
от Kulinar.bg | 05 октомври 2017
За здравето и красотата ни

Розмаринът е една от най-ароматните подправки. Неговите корени идват от Средиземноморието.

 

Именно затова кулинарията по тези места е най-верният почитател на розмарина. Освен в храната, обаче, подправката намира приложение и в парфюмерията.

 

И не на последно място, розмаринът има много здравословни характеристики, които го правят задължителна част от ежедневието ни.

 

Помислете само колко щяхме да изпуснем, ако не добавяхме розмарин към пилето или агнешкото.

 

Като подправка обикновено го слагаме в храната изсушен. Но може да се направи и екстракт от розмарин, като използват свежи листа от билката.

 

Розмаринът е част от семейството на ментата, заедно с босилека, ригана, мащерката и лавандулата.

 

Името на растението идва от латински - ros (роза) и sea (море), или буквално казано морска роза.


Ето кои са основните полезни употреби на розмарина.

 

Розмаринът е богат източник на калций, желязо и витамин В6.

 

Богат източник на антиоксиданти, чудесен антисептичен агент, което го прави средство за засилване на имунната система.

 

Зехтин с розмарин може да се използва за облекчаване на стомашни проблеми.

 

Някои съставки на розмарина помагат да подобряване на кръвната циркулация.

 

Според някои източници, растението съдържа някои съставки, имащи антивъзпалително действие, което помага за предотвратяване на астматични пристъпи.

 

Намерена е и връзка между употребата на розмарин и кръвоснабдяването на мозъка, което пък помага за по-добрата концентрация от своя страна.

 

Маслата от розмарин се използват успешно за третиране на кожни проблеми, като екзема например.

 

Запарка от листа на розмарин се използват за лечение на пърхот и бърз растеж на косата. Използва се за поръсване на косата, след всяко измиване.

Рецепти