По-красиви и сияещи с пресен босилек
от Kulinar.bg | 10 септември 2014
Идва на помощ при различни проблеми, смъкващи самочувствието ни

Време е да помислим и за красотата си.

 

Почти всяка домакиня има в кухнята си пресен босилек. Освен, че придава прекрасен аромат на гозбите ни, босилекът има и някои много съществени ползи за красотата ни.

 

Стига да знаем как се използва.

 

Облекчаване на сърбеж

 

Сложете няколко листенца босилек на мястото и веднага ще усетите облекчение на дискомфорта. Можете също така да направите сок от листата на босилека, да го миксирате с лимон и да третирате с него "заразеното" място.

 

Лечение на акне

 

Босилекът е едно от най-старите природни лечения на акне. Малко пресен босилек и листа от ним. Смачкват се заедно на паста. Добавя се малко сок от лимон и пастата се маже върху местата, засегнати от акнето. Оставете да се засуши и след това изплакнете с хладка вода.

 

Помага при мазна кожа

 

Изсушете няколко листа босилек и ги стрийте. Смесете с малко хума. Намажете с тази маска и оставете за 15 минути. Прилагайте 2 пъти седмично.

 

Бори се с пърхута

 

Смелете няколко листа от вълшебната билка и зърна цариградско грозде (две отделни субстанции). След това ги смесете и намажете скалпа. Оставете за 30 минути и измийте.

 

За избелване на зъбите

 

Този метод се използва от векове наред. Втривайте стрити листа от босилек в зъбите си всяка вечер. Освен, че ще ги избели, босилекът ще заздрави и венците.

 

Сега вече сме напълно убедени, че е добре не само да ползваме пресен босилек в гозбите си, но и да си го засадим, за да можем да се възползваме от неговите свойства по всяко време.

 

Рецепти